Cand devin ciupercile toxice pentru organism. Combinatiile benefice in care le putem consuma
Uleiurile volatile le dau gustul, iar chimia spune sa le gatiti intr-o baza grasa. Si nu in apa! Ne referim la ciuperci, mai ales ca suntem in plin post.
Sunt un aliment minunat, insa e bine sa evitati sa le consumati alaturi de un pahar de alcool. Risca sa devina toxice.
Proteine de origine vegetela, alaturi de cereale integrale si frunze verzi. Iata varianta de mancare de post care hraneste si nu ingraja. La polul opus stau cartofii prajiti si zacusca. Mai precis, combinatii nefericite glucido-lipidice.
Pana in Craciun, va recomandam ciupercile prajite cu mamaliga. Prajeala? Prajeala! Gustul le este dat de uleiurile volatile pe care le contin. Acestea fac ca alimentul sa necesite prepararea intr-o baza grasa, stabila la temperatura.
Unt ori untura - ideal! Ciupercile nu se gatesc mai mult de un sfert de ora. Se intaresc si isi pierd din aroma.
Asadar, ciuperci prajite in unt sau untura, plus mamaliga. Hrana de post inalt nutritiva. Care nu ingrasa. In schimb, combinatia dintre o proteina animala - carne, oua, branzeturi - si carbohidrati este, asa cum stim, deloc inspirata.
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Insulina este un hormon anabolic, de crestere, actioneaza pe depozitele adipoase si si baga grasime in celule, stimuleaza umplerea cu grasime pentru vremuri grele."
Un alt motiv sa alegeti ciupercile: contin 18 amino-acizi din 20 cat are carnea, proteina perfecta. De asemenea, regasim la ele vitamina D, altfel intalnita doar la produsele de origine animala.
Sa fiti, totusi, atenti sa nu amestecati preparatele din ciuperci cu alcool. Pot deveni toxice. La fel, nu folositi vase cu smaltul sarit: vor intra in reactie cu fierul, cu acelasi deznodamant.
Evitati exemplarele imbatranite si nu tineti mancarea gatita mai mult de zile.