Fructele de padure, putine si la mare cautare in acest an. Profitul obtinut de catre un cultivator din Bistrita
Delicioasele fructe de padure care ar trebui sa coloreze deja poienile in aceasta perioada lipsesc anul acesta in multe zone ale tarii.
Inghetul tarziu a compromis zmeura, murele si afinele salbatice, iar directiile silvice, care exportau cu tonele, n-au cules vara aceasta mai nimic. Norocosi au fost insa cei care le-au cultivat controlat si care in aceasta situatie nu vor duce lipsa de clienti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Daca in anii trecuti fructele de padure din Muntii Apuseni ajungeau cu tonele la export, anul acesta recolta este inexistenta. Directia Silvica Cluj nu a strans nici macar un kg.
Nicolae Oros, director Directia Silvica Cluj: "Am avut ingheturi tarzii, foarte mult din cultura de zmeura si afine a fost compromisa."
Directia Silvica Maramures a exportat anul trecut 120 de tone de fructe de padure. Anul acesta doar 30.
Reprezentant: "Fructele sunt la fel de calitative ca si anul trecut, din pacate mult mai putine."
Mihai Lesan, reprezentant Directia Silvica Maramures: "Luna februarie au fost temperaturi de 25 de grade, dupa care in martie - aprilie a urmat inghetul, asta a facut ca fructele de padure sa sufere. Anul acesta estimam ca va fi 800 de euro pretul pe tona de mure si 2.000 de euro pe tona de afine exportata. Putin mai mare pretul ca anul trecut, pentru ca nu exista cantitatate asa mare."
Asadar, cererea de fructe e mare, iar norocul pica pe cei care le cultiva controlat. Sergiu a cultivat fructe de padure in gradina bunicilor, iar vremea nu i-a dat batai de cap.
Sergiu Oltean, producator: "E mult mai rentabil sa faci acasa. O poti controla cultura si acum chiar daca apar unele boli, mai sunt unele chestii bio cu care le poti stropi. Cererea este tot mai mare pe piata de fructe de padure."
Acest domn din Bistrita a inceput cu o plantatie de mure de 200 de butasi, insa de la an la a marit suprafata plantata pentru ca fructele se vand bine. Anul acesta a vandut deja 300 de kg la pretul de 15 lei kilogramul.
Onisor Rodila, producator fructe padure: "Noi culegem undeva din trei in trei zile, pe parcursul la o luna si ceva. Avem undeva la 4.000 de metri patrati pusa si pot sa va spun cu aproximatie ca 3.500-4.000 de euro am bagat. Am vorbit cu un lant comercial din Cluj si avem ceva promisiuni pentru anul care vine sa putem sa le livram lor."
Intre timp Directiile Silvice isi pun mari sperante in ciupercile de padure, care se pare ca anul acesta sunt in numar mare.
Sursa: Pro TV
Etichete: fructe de pădure, recolta, exporturi, ciuperci, inghet, mure, afine,
Dată publicare:
29-08-2016 11:58