Considerate delicatese in strainatate, la noi ciupercile de padure se vand la marginea drumului. Cat costa un kg de galbiori
In timp ce in alte tari sunt considerate delicatese in restaurantele de lux, la noi, ciupercile de padure sunt vandute pe marginea drumului. In lipsa unei strategii comune, autoritatile nu reusesc sa le adune si sa le vanda strainilor.
Nemtii sau francezii vor sa cumpere ciuperci romanesti de padure. Insa doar in putine locuri, producatorii s-au asociat, ca sa profite de aceste comori oferite de natura.
La Susenii Bargaului, in Bistrita, localnicii vand pe marginea drumului galbiorii pe care ii culeg din paduri. Pentru multi soferi aceasta este singura varianta ca sa cumpere galbiori proaspeti, pentru ca in magazine nu se gasesc ori sunt foarte scumpi. O cutie de aproape 500 de grame de galbiori costa peste 20 de lei.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Insa, la noi, in multe locuri, nimeni nu se oboseste sa ii recolteze de la culegatori intr-o afacere care in alte tari prospera.
La Oradea insa, o nfemeie are o afacere in domeniu de 25 de ani. Este unul dintre primii procesatori de ciuperci de padure din tara iar in anii '90 facea primele exporturi de galbiori si hribi in Italia. Ca sa isi asigure stocul de ciuperci si sa onoreze cererile, aduce materia prima de la sute de kilometri departare.
Rodica Burtic, manager fabrica de procesare a ciupercilor: "Avem comenzi pe care trebuie sa le onoram si pentru asta suntem nevoiti sa mergem si in alte zone, aceasta marfa, acuma, vine de la Suceava, atat galbiorii cat si hribii."
Marfa ei ajunge in Italia si Germania iar pretul variaza de la zi la zi, intre 7-9 euro pana la 15-20 de euro pe kilogram.
La Oradea, un alt procesator a reusit sa tina pasul cu piata si sa livreze atat pentru cererea interna cat si pentru export. Alexandru Chis si-a marit cifra de afaceri in ultimii 5 ani de la 800.000 la 4 milioane de euro. Deocamdata, din cauza secetei, anul acesta este mai sarac in ciuperci.
Alexandru Chis, administrator fabrica de procesare a ciupercilor de padure: "Mergem zi de zi, doua-trei echipaje, masini in toata tara, de-acolo 200 de kilogrme, din alta parte 300 de kilograme si iata ca ne facem stocul ca sa livram."
De la procesator, un kilogram de galbiori se vinde cu 15 lei. In supermarket, pretul creste cu pana la 100%. Cei mai scumpi sunt hribii, a caror aroma aduce cu trufele.