Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind carantinarea şi izolarea

Klaus Iohannis
AFP

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, sâmbătă, Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, informează Administraţia Prezidenţială.

Persoanele suspecte de orice boală contagioasă vor fi trimise în carantină prin decizii ale direcțiilor de sănătate publică, iar bolnavii confirmați vor fi obligați să stea cel puțin 48 de ore într-o unitate medicală.

Legea proaspăt votată vine să pună în acord cu decizia Curții Constituționale măsurile care erau luate și până acum de autorități, dar numai prin ordin de ministru.

Parlamentarii au adus și câteva modificări mai ales în ceea ce privește obligativitatea internării pacienților cu boli contagioase.

Izolarea, maxim 48 de ore

 

Astfel, prin noua lege, izolarea se poate dispune cu acordul persoanei sau fără, atunci când medicul constată riscul de transmitere comunitară a unei boli infectocontagioase.

Citește și
ludovic orban
Ce trebuie să știe cei depistați cu Covid-19. Orban: ”Sfatul pentru români”

Izolarea se va face într-o unitate sanitară în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice și a evaluărilor biologice până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore.

Până la expirarea celor 48 de ore, în baza analizelor efectuate, medicul poate recomanda prelungirea internării dacă se menține riscul de transmitere a bolii sau izolarea la domiciliul pacientului dacă acest risc de transmitere este redus.

Atenție, izolarea la domiciliu nu poate fi dispusă în cazul în care informațiile științifice oficiale referitoare la tipul virusului, calea de transmitere sau rata transmisibilității impun internarea într-un spital.

Așadar, rămâne la latitudinea medicului să decidă acest lucru și în funcție de evoluția bolii în cazul fiecărui pacient.

Dacă totuși un pacient refuză internarea după cele 48 de ore obligatorii, medicul va informa direcția de sănătate publică, această autoritate fiind cea care va decide în final, în cel mult 2 ore, dacă bolnavul rămâne în spital sau nu.

Tot direcția de sănătate publică va decide și atunci când bolnavul încalcă măsura izolării la domiciliu așa cum a fost ea dispusă de medic și consimțită anterior de pacient.

Unde se face carantina

 

Potrivit noii legi, carantina se va face de acum la domiciliul persoanei vizate, într-o altă locuință aleasă de persoana vizată sau într-un spațiu special al autorităților, la cerere.

În carantină pot fi plasați toți cei care sosesc din zone cu risc epidemiologic ridicat pe baza datelor transmise la nivel național sau internațional de autoritățile competente.

Dar în carantină pot fi plasați și cei care au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană confirmată cu o boală contagioasă.

Dacă cineva refuză carantina sau dacă încalcă măsura carantinei, deși inițial a consimțit-o, medicul sau organul de control recomandă iar direcția de sănătate publica decide, în cel mult 8 ore, plasarea persoanei respective în carantină instituționalizată dacă se constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase.

Carantina poate fi instituită pe durata perioadei de incubație specifică bolii infectocontagioase suspicionate.

Măsura încetează la expirarea termenului specific acestei perioade sau înainte dacă persoana vizată este confirmată ca fiind deja infectată, caz în care se va dispune izolarea acesteia.

Cum se contestă măsura carantinei sau izolării

 

Cea mai importantă modificare adusă de această lege este însă posibilitatea contestării în instanță a măsurilor de carantină sau izolare.

Dacă cineva consideră că îi sunt încălcate drepturile, atunci poate sesiza instanța iar judecarea cauzei trebuie făcută de urgență, în cel mult 24 de ore de la sesizare.

Instanța nu poate amâna pronunțarea, iar redactarea hotărârii care vă rămâne definitivă trebuie făcută de îndată.

Citește și...
Legea carantinei și a izolării introduce noi proceduri. Cum le pot contesta cei care consideră că li se încalcă drepturile
Legea carantinei și a izolării introduce noi proceduri. Cum le pot contesta cei care consideră că li se încalcă drepturile

După două săptămâni fără reguli, în care aproape 1.000 de oameni cu teste pozitive au ieșit din spitale, românii vor putea fi din nou plasați în carantină sau în izolare, de data aceasta în baza unei legi.

Ce trebuie să știe cei depistați cu Covid-19. Orban: ”Sfatul pentru români”
Ce trebuie să știe cei depistați cu Covid-19. Orban: ”Sfatul pentru români”

Premierul Ludovic Orban s-a arătat nedumerit, vineri, în privința procedurii care a fost aprobată în Parlament, referitoare la persoanele care sunt depistate pozitiv cu noul coronavirus. 

Reglementările din legea privind carantina. Ce persoane vor fi plasate în izolare
Reglementările din legea privind carantina. Ce persoane vor fi plasate în izolare

Senatul a adoptat, decizional, joi seara proiectul care reglementează carantina şi izolarea, iar legea merge la promulgare.

Recomandări
Delirul propagandei ruse la adresa Germaniei:
Delirul propagandei ruse la adresa Germaniei: "Scholz ar trebui să fie privit ca un al doilea Adolf Hitler"

Trei persoane au murit şi 14 au fost rănite, după ce o rachetă rusească a lovit, sâmbătă, o zonă rezidențială din raionul Kramatorsk, în estul Ucranei.

Vremea extremă a blocat drumurile din România. Ninsorile și viscolul au ținut mii de oameni ostatici în mașini, în frig
Vremea extremă a blocat drumurile din România. Ninsorile și viscolul au ținut mii de oameni ostatici în mașini, în frig

Ninsorile și viscolul au blocat și sâmbătă-noapte drumuri din jumătatea estică a țării și au ținut mii de oameni ostatici în noapte și frig.

Novak Djokovic a câștigat Australian Open pentru a zecea oară. Sârbul revine pe primul loc în clasamentul ATP | VIDEO
Novak Djokovic a câștigat Australian Open pentru a zecea oară. Sârbul revine pe primul loc în clasamentul ATP | VIDEO

Novak Djokovic a câștigat duminică al zecelea său Australian Open, după ce l-a învins în minim de seturi pe Stefanos Tsitsipas și va reveni pe prima poziție a clasamentului ATP, începând de luni, 30 ianuarie, scrie Sport.ro.