Povestile cutremuratoare ale tinerilor abandonati in "Orfelinatul Groazei". Cum erau transformati in legume copiii prea vioi

Ultima actualizare: 28-06-2016 00:02

Marturiile unor tineri abandonati de parinti in Orfelinatul Groazei, cum a fost numit Spitalul de Neuro-Psihiatrie din Siret, sunt cutremuratoare.

Acum, sunt adulti cu sechele lasate de medicamentele puternice pe care le primeau in copilarie, fara noima. Practica inumana denuntata de Gazeta Sporturilor nu se limita la centru de plasament din Brasov, ci se pare ca e veche de zeci de ani si generalizata.

Copiii abandonati, cu tulburari de comportament, primeau medicamente destinate bolnavilor psihic, care ii transformau in "legume".

In urma cu 30 de ani, Vasile a fost abandonat de parinti la Spitalul de Neuro-Psihiatrie din Siret, judetul Suceava.

Institutia avea la acea vreme 500 de copii internati, dintre care, spune el, numai jumatate aveau probleme psihice. Restul erau tinuti in sistem de orfelinat. Vasile povesteste ca, pentru ca era un copil vioi, primea pastile si injectii care il "faceau cuminte".

Vasile Dohotaru, victima: "Am fost batut, legat, pastile zi de zi, pentru ca fugeam afara, pe aici prin curte. In jumatate de ora adormeam, nu stiam ce-i cu mine, nu voiam sa mananc, voiam doar sa dorm. Cat timp am stat aici, de la 3 la 18 ani, am luat medicamente."

Grav e ca pacientul resimte si in prezent efectele narcolepticelor primite in copilarie.

Vasile Dohotaru, victima: "Mi-au afectat ficatul, prostata. Imi doresc foarte mult copii si acum nu mai pot din cauza pastilelor, din cauza a ceea ce am trait in spitalul acesta. Am fost la medic si mi-a zis ca din cauza asta."

O tanara a trecut printr-un tratament similar. Marturiile ei sunt tulburatoare: "Eu am ajuns bine si de acolo am iesit cu probleme. A fost greu pentru ca ne dadea pastile cand eram agitati, cand plangeam. Dadeau si injectii, eu am gropi in picioare, m-au desfigurat, am ramas cu cicatrice."

La fel a patit si un barbat internat in acelasi loc in care copiii nu primeau atentie, ci medicamente:

"Dimineata cand ne trezeam, venea asistenta, imi dadea picaturi, in 5 minute adormeai. Ma ametea capul, am iesit la toaleta si am cazut. Punea in mancare si in ceaiul de dimineata. Ne lua somnul, mai ales cand mergeam la scoala."

In Spitalul de Neuro-Psihiatrie din Siret, numit si Orfelinatul Groazei, unde s-au petrecut abuzuri greu de imaginat. Cladirea a fost demolata in urma cu doi ani, iar tot ce a ramas acum sunt niste depozite.

In cazul copiilor din centrul de plasament din localitatea Dacia, Brasov, ancheta inainteaza greu. Cei mici vor fi trimisi la un nou consult, insa deocamdata nu are cine sa-i vada. Avocatul Poporului s-a sesizat in urma dezvaluirilor facute de Gazeta Sporturilor, in timp ce Colegiul Medicilor sustine ca nu are de ce sa faca verificari.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO