Poluare în Ilfov după incendiul de la o fostă fermă de porci. Garda de Mediu spune că doar miroase urât

Ultima actualizare: 10-08-2020 19:31

Locuitorii din nordul Capitalei și din câteva localități din Ilfov trăiesc din nou un coșmar din cauza unui incendiu izbucnit lângă Periș, la o fostă fermă de porci. Aceeași fermă a luat foc și în luna aprilie și a produs o poluare masivă.

Acum, oamenii acuză autoritățile că au intervenit prea târziu la aproape 8 ore de la apariția flăcărilor.

Garda de Mediu a amendat societatea respectivă și încearcă să afle dacă au existat depășiri ale limitelor admise pentru poluare.

Locuitorii din Periș, Snagov, Corbeanca, Buftea, Otopeni și zona de nord a Capitalei s-au trezit dimineață într-o pâclă densă și un miros înțepător de fum.

Ei au fost atenționați prin RO-ALERT să ocolească zona, asta în timp ce pompierii încercau să stingă vâlvătaia cu 10 autospeciale.

Incendiul a cuprins o suprafață totală de 7 hectare, însă cel mai bine misiunea pompierilor poate fi observată din aer.

Incendiul este localizat, însă pâlcuri de vegetație continuă să se reaprindă din cauza vântului care sulfa luni cu o viteză de aproximativ 30 de km pe oră.

În cursul zilei de luni, au anunțat specialiștii de la Garda de Mediu, este posibil ca și locuitorii din Otopeni sau Mogoșoaia să resimtă miros de fum dens.

Bogdan Toma, purtătorul de cuvânt al ISU B-IF: "Este vorba de o fostă fermă de porci, ferma de aici, din zonă. În aceste bataluri erau depozitate dejecțiile provenite de la animale".

Oamenii acuză autoritățile că au intervenit abia după 8 ore de când a început focul.

Cu ajutorul aparatelor independente, ei au monitorizat calitatea aerului. Dispozitivele au înregistrat depășiri uriașe indicând o poluare masivă.

Cristian Gheliuc, localnic din Corbeanca: "La 12 jumate erau portocalii toți, la 1 fără deja băteau spre roșu și arătau aproape de 200, spre dimineață au fost 400 %. Care în mod normal noi avem 10 % aici. Noi am sunat de la ora 12 jumate noaptea. RO-ALERT-ul ne-a dat la toți mesaje la 09.01. Ceea ce e o tâmpenie”.

Oficialii de la Garda de Mediu au transmis că nu au existat creșteri ale concentrațiilor de agenți poluanți care pot pune în pericol sănătatea populației.

Aceștia recunosc însă că arderea dejecțiilor le-a provocat un disconfort olfactiv major localnicilor din zonă.

 

Amenzi totale de 225.000 lei

 

Drept urmare, Garda de Mediu a trimis în teren mai multe echipe, dar și laboratorul mobil de monitorizare a calității aerului care va întocmi două buletine de analiză.

În aprilie, un alt incendiu a izbucnit pe terenul aceleiași ferme de porci, aflată în insolvență.

Eugen Cozma, Garda de Mediu: "La primul incendiu, cel care a avut loc în aprilie, s-a aplicat o amendă de 110.000. Compania a refuzat să plătească și a dat în judecată Garda de Mediu. Iar astăzi 115.000 lei".


Oficialii au depus împotriva societății inclusiv o plângere penală aflată, în prezent, în anchetă la IPJ Ilfov.

Între timp, reprezentanții Gărzii de Mediu au transmis că în ultima săptămână în Capitală și în județul Ilfov au avut loc 7 incendii mari de vegetație, în care au ars și mari cantități de gunoaie depozitate ilegal.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO