Planta minune care se vinde cu 10 lei kilogramul. ”E bună la o sută de boli”
A venit primăvara, iar cei care îşi doresc mâncăruri mai uşoare au la îndemână o plantă minune, pe care o găsim zilele acestea în pieţe sau o putem culege din pădure.
Leurda sau usturoiul sălbatic are o mulţime de proprietăţi benefice, spun medicii. Leurda răsare la jumătatea lunii martie şi o puteţi culege din pădure.
Culegător: „Plăntuța aceasta, leurdă se numeşte şi usturoiul ursului, are un gust intens de usturoi. De fapt, e chiar rudă cu usturoiul, e usturoi sălbatic. Uscată, îşi cam pierde din proprietăţi, de aceea e bine de consumat în stare proaspătă."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O găsim şi în pieţe unde se vinde cu un leu legătura sau cu 10 lei kilogramul.
Reporter: „La ce-i bună leurda?”
Vânzătoare: „La tuti cele, la o sută de boli.”
Reporter: „Cum poate fi consumată?”
Vânzătoare: „Aşa crud, tăiat mărunt, ulei, sare. Sau dacă nu, ca spanacul şi salată. Exact."
Vegetarienii sunt cei care o caută în mod special.
Ştefania şi Irina, vegetariene: „O folosim în salate sau facem pesto de leurdă. Are efecte depurative, antiseptice, un rol foarte bun în imunitate."
Se mai numeşte şi aiurdă, usturoi de pădure sau usturoiul ursului, pentru ca sălbăticiunile o mănâncă pe post de medicament imediat ce ies din hibernare.
Reporter: „La ce-i bună?”
Client: „Pentru circulaţia sângelui, subţiază sângele.”
Reporter: „Și dumneavoastră cum o consumaţi?”
Client: „Poţi s-o bagi şi-n mâncare, în salată sau crudă, aşa, cu slănină şi cu brânză."
Dacă vreţi să faceţi pesto aveţi nevoie de: blender, ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare, nuci şi puţin parmezan.
Tavi Licuriceanu: „Din leurdă proaspătă am obţinut această pastă de leurdă, care este foarte bună de mâncat, are un gust bun. O putem folosi la paste, macaroane, spaghete sau o putem mânca ca atare, cu linguriţa."
Medicii specialişti confirmă calităţile curative ale acestei plante.
Dr. Oana Pop, medic specialist diabetolog: „În uzul intern poate fi utilizată în prevenţie sau chiar în afecţiuni precum bolile cardio-vasculare, hipertensiunea arterială, de asemenea bolile gastro-intestinale. S-a observat că leurda ajută din start să se descarce mai bine bila. Ca şi uz extern, se recomandă în afecţiunile dermatologice. Este contraindicată la femeia lăuză şi, de asemenea, trebuie să fim atenţi la cei care au probleme cu stomacul."
Odată ce apar florile, frunzele de leurdă nu mai au gust de usturoi.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!