Petre Toba si Florentin Pandele au plagiat in lucrarile de doctorat. Toba a depus plangere penala

12-10-2016 11:47

Fostul ministru de Interne Petre Toba si primarul din Voluntari, Florentin Pandele, au plagiat in tezele lor de doctorat. Asta a decis Consiliul de Atestare a Diplomelor, care a cerut ministrului Educatiei sa le retraga titlurile academice.

Tot miercuri, un alt "doctor" - primarul Sectorului 3, Robert Negoita - a fost pus sub urmarire penala pentru abuz in serviciu si instigare la fals in dosarul sau de plagiat.

Fostul ministru de Interne, dar si sef al Politiei Romane, chestorul Petre Toba le-a declarat deja razboi celor din comisia care au stabilit ca teza sa de doctorat este un plagiat. Ba chiar le-a facut o plangere penala.

"Am 3 comisii cre mi-au facut evaluari, toate au constatat ca nu se pune problema unui plagiat", a spus Toba.

Alaturi de Petre Toba si Florentin Pandele, primarul din Voluntari - cu doua doctorate la activ, a aflat verdictul de plagiat dat de Consiliul de Atestare a Diplomelor. Ambii au zece zile la dispozitie sa conteste decizia.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoita, acuzat si el ca dupa ce a terminat liceul la 31 de ani, a devenit doctor in drept cu o teza plagiata facuta la Academia de Politie, este deja urmarit penal. Acuzatiile sunt de abuz in serviciu, instigare la falsuri si uz de fals. Si asta pentru ca din 2011 toti doctorii trebuie sa declare pe propria raspundere ca nu au plagiat, iar Negoita a semnat in 2012 cand a dat lucrarea, o astfel de declaratie.

Nu sunt insa singurele nume ce pot aparea in ancheta parchetului general. Victor Ponta, Gabriel Oprea sau Florentin Pandele ar putea fi chemati sa dea socoteala. In tot acest peisaj, premierul Dacian Ciolos a reactionat si el fata de decizia de luni a Parlamentului, prin care Consiliul de Atestarea a Titlurilor Universitare, cel care a decis pana acum retragerea acestor doctorate, nu mai poate verifica lucrarile - obligatie pasata catre universitati.

Dacian Ciolos: "Regret decizia pe care a luat-o Parlamentul in privinta modului in care se trateaza plagiatele. Cred ca ar trebui facuta o legatura intre autonomia universitara si dreptul si obligatia universitatilor de a decide asupra plagiatelor si acreditarea pe care trebuie sa o aiba "

Adica Universitatile sa aiba dreptul de a organiza doctorate doar daca au sesizat si sanctionat plagiatele din portofoliu. Pentru toate scolile doctorale acreditarile au expirat anul acesta, iar reacreditarile ar trebui sa inceapa in aceasta luna, potrivit ministerului. Un avertisment dur a venit si de la Comisarul European pentru Cercetare.

Carlos Moedas, comisarul european pe cercetare: "E o prioritate a Uniunii Europene sa fim mult mai stricti si mult mai duri in problema plagiatelor. Daca nu respecti regulile, vei plati foarte scump."

 


VIDEO PROTVPLUS.RO