Peste 100 de români au fost repatriați din Italia. Alți 1.500 urmează să fie aduși în țară

Dată publicare: 24-03-2020 09:39
Dată actualizare: 24-03-2020 10:14


Misiunea de repatriere a cetățenilor români din Italia continuă. În noaptea de luni spre marți a aterizat pe aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanța al treilea avion care a făcut o cursă specială de la Veneția, cu 109 români.

Aceștia au fost duși la un complex din localitatea Techirghiol, unde au fost carantinați pentru 14 zile şi vor fi testaţi la coronavirus.

Marți urmează să aterizeze la Constanța o a patra cursă, cu alți români, tot din Italia. Din 17 martie, peste 1.000 de conaţionali au fost aduşi în ţară, cei mai mulţi din Italia şi Spania. Alţi peste 46.000 de români au revenit acasă în ultimele 5 zile, prin mijloace proprii.

Puţin după ora 23:00 o cursă a unei companii private a efectuat un al treilea zbor din Italia, considerată zonă roşie, mai exact din Veneţia cu 109 români. În Italia criza generată de coronavirus i-a lăsat pe mulţi dintre ei fără locuri de muncă şi fără posibilitate de a se întreţine şi astfel au fost obligaţi să părăsească peninsulă.

Toţi pasagerii au fost urcaţi în autocare ale Jandarmeriei şi escortaţi de poliţie până în Techirghiol, unde au fost carantinați într-un complex hotelier pentru următoarele 14 zile.

George Niculescu, prefect Constanța: „Am verificat condiţiile de cazare, pot să vă spun că sunt foarte bune, persoanele deja au început să intre în unitatea de carantinare.”

Românii aflaţi în carantină au reguli stricte şi nu pot părăsi camera de hotel nici măcar o secundă. Cei care încalcă regulile de carantină pot primi amenzi iar perioada de caratinare se v-a prelungi automat cu încă 14 zile conform noilor prevederi din Ordinul militar emis duminica.

George Niculescu - Prefect Constanța: "Există camere de luat vederi pe fiecare palier, la fiecare etaj este un reprezentant al firmei de pază care se asigura că persoanele nu vor ieşi din camere şi nu vor relaţiona între ele."

Bagajele fiecărei persoane care a intrat în hotel au fost dezinfectate dar şi hainele pe care le purtau după care le-au fost prelevate probe pentru a fi testaţi împotriva noului virus, COVID - 19.

Iulian Constantin Soceanu, primar Techirghiol: "Vreau să le transmit locuitorilor oraşului Techirghiol ca zonă este foarte bine păzită, nu este nici un pericol ca ei să se afle vreodată să fie expuşi faţă de situaţia în care suntem în acest moment."

Până acum în judeţul Constanța au aterizat 3 curse cu romani din italia, în total 334 de conaţionali nevoiţi să plece din zona roşie a Europei. În zilele următoare se aşteaptă că numărul acestora să crească şi autorităţile estimează că ar ajunge pe calea aerului până la 1500 de persoane.


VIDEO PROTVPLUS.RO