Persoanele care vin în România au nevoie de test PCR negativ, pentru a sta în carantină doar 10 zile. Tensiuni în vămi

Orice persoană care vine în România poate prezenta un test PCR negativ la SARS COV2 pentru a sta în carantină doar zece zile, în loc de 14.

Totodată, România a extins lista țărilor pentru care se instituie carantina, așa că mulți care au ajuns luni la vamă au fost luați prin surprindere. În plus, la punctul de trecere a frontierei de la Nădlac sunt mai puține cadre medicale pentru triaj.

La vama Nădlac II doar trei cadre medicale fac triajul epidemiologic.

Toți medicii școlari care până acum erau detașați în vamă s-au întors la locurile de muncă, iar punctele de frontieră din vestul țării au rămas cu personal puțin.

Horea Timiș, director DSP Arad, prin telefon: „Noi am rămas fară personal, încercam să suplimentăm de unde putem, din cadrul DSP, de la alte spitale și avem nevoie de personal să facem față în vamă.
- Câte cadre medicale lucrează în vamă?
- Noi avem 27 acum, dar mai avem nevoie de 21."

Această criză de personal vine în momentul în care pentru a intra în România din 70 de țări, s-a introdus posibilitatea prezentării unui test PCR negativ.

Luni, lista s-a extins și include și Ungaria. Dacă oamenii vin cu avionul sau cu autocarul, testul este obligatoriu, și trebuie să stea în carantină 10 zile. Daca nu îl au, carantina se va întinde pentru 14 zile.

Florentina Ardelean, DSP Arad: „Pe turele de noapte și mai ales în weekenduri este mult mai greu, chiar foarte greu, pentru că vin autocare multe din Spania, Italia, Franța, vin toate la aceeași oră, se produce o aglomerație, durează scrierea deciziilor, unii oameni nu vin cu teste PCR, vin cu teste antigen, se supară pe noi pentru că nu e valabil."

Acest bărbat a părăsit țara pentru două zile, pentru a-și aduce mama din Austria.

Reporter: „Ați venit pregătiți, cu testul făcut?

- Nu, am fost în tranzit. Am fost cu mama de acolo și să o duc la sat, tre' să stau 14 zile în carantină”.

În vama Borș, oamenii au așteptat chiar și trei ore până când au efectuat toate formalitățile. Cei care vin din Marea Britanie sunt cei mai afectați. Din cauza drumului lung, de multe ori, termenul de 72 de ore pentru test este depășit.

Turist: „De ce ne pune să facem testul, să și plătim o grămadă de bani și tot stăm în carantină. Am dat 200 de lire pentru test."

Turist: „Faci testul Covid, dai 150 de lire, după care, în România, te bagă în carantină. N-ai făcut, efectiv, nimic, bani aruncați."

Persoanele care au făcut vaccinul anti-covid și au zece zile de la rapel NU vor intra în carantină. De asemenea, nici cele care au făcut boala în ultimele trei luni și s-au vindecat între timp.


VIDEO PROTVPLUS.RO