50 de profesori din tara, acuzati de evaziune fiscala. Ce s-ar fi intamplat cu taxele de la concursul scolar "Arhimede"

Dată publicare: 19-05-2015 08:31
Dată actualizare: 22-05-2015 06:51


Aproape 50 de profesori din Bucuresti si din tara sunt acuzati ca fac parte dintr-un sistem de evaziune fiscala, spalare de bani si conflict de interese, care a pagubit statul cu 3 milioane de euro.

Suma ar proveni din taxele de participare la celebrul concurs pentru scolari "Arhimede". Politistii sustin ca banii platiti de elevi ar fi ajuns in buzunarele profesorilor si la fundatia care organiza evaluarile. Marti, suspectii au fost audiati.

Anda Clara a participat in fiecare an la concursul de matematica, organizat de Fundatia Arhimede.

Anda: "Eu ma inscriam pe site si aduceam banii la scoala. Unde se organizau concursurile? In diverse scoli, nu la una anume."

Anda este eleva la o scoala de stat si ca ea, alte sute de mii de copii au participat la aceste concursuri. Au platit fiecare cate 25 de lei, fie invatatoarei, fie fundatiei.

Parinte: "De cate ori avem ocazia ii inscriem. Am platit la scoala taxa, dar nu ni s-a dat chitanta."

Concursurile se desfasurau in salile scolilor de stat. De anul trecut insa, Ministerul educatiei a interzis astfel de evenimente, spunand ca fundatia Arhimede nu a prezentat actele necesare.

Ele au continuat sa aiba loc, in alte spatii. Acum insa, politistii au inceput o ancheta in care suspecteaza ca ani de zile banii luati de la elevi nu au fost declarati la stat si ca atare bugetul a fost pagubit cu 3 milioane de euro.

Suspectii au fost adusi la sediul politiei economice din sectorul 4, pentru a le explica anchetatorilor daca colectau taxe de participare la concursurile scolare de la elevi si unde ajungea in final aceasta suma.

Politistii au banuiala ca banii care ajungeau la fundatie erau trecuti ca provenind din alte surse. In acest timp, sumele erau impartite intre organizatori. Chiar si cadrele didactice ar fi primit cate doi lei si jumatate pentru fiecare elev inscris.

Petrus Alexandrescu, presedintele Fundatiei Arhimede: "Am dat chitante pentru taxe. Da, sigur, totul era legal. Si profesorii erau remunerati primeau tichete valorice care erau impozitate."

La audieri a fost adusa si sefa Federatiei Asociatiilor de Parinti.

Mihaela Guna, reprezentant al Federa: "Nu am intermediat niciodata nici o relatie legata de bani. E un concurs la care a participat si copilul meu ca multi altii."

Anchetatorii au de audiat zeci de persoane, care ar fi fost implicate in organizarea acestui concurs, in ultimii 5 ani.


VIDEO PROTVPLUS.RO