Patronii de restaurante cer voie Guvernului să deschidă 100% în interior. Nu toți angajații s-au vaccinat, însă

×
Codul embed a fost copiat

Ritmul neașteptat de bun al vaccinării, dar și scăderea incidenței infectărilor i-au determinat pe reprezentanții industriei ospitalității să ceară Guvernului deschiderea restaurantelor la capacitate maximă, cât mai repede.

Vor să recupereze, astfel, timpul și banii pierduți în perioada de restricții. Patronii recunosc că nu toți angajații lor s-au imunizat. Ceea ce nu prea îi ajută: clienți vor să știe dacă personalul este vaccinat, înainte de a trece pragul unui local.

În București, duminică a fost o zi însorită şi, mai ales, profitabilă pentru terasele din centru. Cei care au ales să se plimbe pe malul Dâmboviţei au umplut localurile amplasate aici. Deocamdată, în interior, restaurantele funcționează tot la o treime din capacitate.

Radu Dumitrescu, reprezentant Horeca:
„Noi ne dorim ca interioarele să fie deschise în proporţie de sută la sută. cu distanţare socială, cu măsuri. Nu mai putem continua aşa, nu mai putem respira, avem nevoie de o gură de oxigen."

Nu doar ritmul vaccinării le dă curaj patronilor: în Capitală, incidența infectărilor este la cel mai mic prag din ultimele 8 luni: 1.65. Reprezentanţii Horeca spun că fac eforturi ca tot personalul să se vaccineze.

Citește și
Florin Cîțu
Premierul Cîţu: „După 1 iunie, restaurantele ar putea să nu mai depindă de rata de incidenţă”

Ninel Dănilă, patron de restaurante:
„Nu pot să oblig angajaţii să meargă să se vaccineze, am avut tot felul de discuţii, cumva au făcut o promisiune că ar merge în perioada următoare să facă acest lucru. îmi doresc să se întâmple acest lucru şi să trecem peste această perioadă, să avem majoritatea oamenilor vaccinaţi"

În căutare de soluții care să mai atenueze din pierderi, reprezentanții Horeca din Capitală au anunțat, de pe 24 mai până pe 6 iunie, Bucharest Restaurant Week. Localurile care participă la inițiativă vor propune un meniu cu două feluri, la preț fix: 39 de lei. Nu vor exista taxe de transport pentru cei care comandă acasă sau la birou.

Pe de altă parte, Guvernul avansează aceeași dată pentru ridicarea parțială a restricțiilor despre care s-a tot vorbit: 1 iunie. Premierul Cîțu propune ca, acolo unde toți angajații sunt vaccinați, restaurantele să se deschidă sută la sută....pentru clienți imunizați. Este, deocamdată, doar o idee.

Vitalie Cojocari, corespondent PROTV: „Ministerul Sănătăţii, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, dar şi premierul Florin Cîțu vor avea ultimul cuvânt. Oficialii guvernamentali cred că astfel populaţia va fi convinsă să se vaccineze şi mai mult.”

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Petrecerile sunt interzise de Paşte, chiar și acasă. Câte persoane se pot aduna la un grătar, la iarbă verde
Petrecerile sunt interzise de Paşte, chiar și acasă. Câte persoane se pot aduna la un grătar, la iarbă verde

Petrecerile sunt interzise încă din data de 15 octombrie 2020 în toată ţara, fie că au loc în restaurante sau locuinţe. Astfel, românii care vor să petreacă de Paște în grupuri numeroase riscă să fie sancționați.

Premierul Cîţu: „După 1 iunie, restaurantele ar putea să nu mai depindă de rata de incidenţă”
Premierul Cîţu: „După 1 iunie, restaurantele ar putea să nu mai depindă de rata de incidenţă”

Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, că după 1 iunie se poate discuta despre unele măsuri de relaxare, dând ca exemplu faptul că restaurantele ar putea fi deschise la o capacitate de 30-40% indiferent de rata de incidenţă a cazurilor de COVID-19.

De Florii, restaurantele au făcut cu greu față comenzilor de pește. Cât au cheltuit românii pentru o masă
De Florii, restaurantele au făcut cu greu față comenzilor de pește. Cât au cheltuit românii pentru o masă

Duminică a fost dezlegare la pește, așa că cei care n-au vrut să-și afume bucătăria ca să mănânce ca la restaurant au preferat să comande specialități pregătite de bucătari iscusiți.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.