Ororile de la orfelinatul "Sfanta Maria". Din cauza chinurilor la care au fost supuse, fetele au afectiuni ale sanilor

Ultima actualizare: 02-07-2016 00:00

Ies la iveala detalii revoltatoare legate de felul in care erau ingrijite fetele aflate in centrul de plasament Sfanta Maria, din Capitala.
 

Batute, agresate verbal si sedate in exces, copilele s-au trezit cu multiple afectiuni ale sanilor, din cauza pastilelor pe care erau obligate sa le inghita, spun procurorii. In plus, angajatele centrului, platite de stat sa le ingrijeasca, organizau batai intre minorele de la centrul de plasament.

In loc sa fie ingrijite si educate, unele fete erau folosite de educatoare drept sac de bataie, sustin anchetatorii. Cand nu le loveau chiar ele, femeile se amuzau pe seama lor.

Angajatele centrului le-ar fi obligat pe unele dintre fete sa isi bata colegele de camera considerate mai agitate, atunci cand stocurile de sedative se terminau. Pentru amuzamentul lor, sustin procurorii, educatoarele ar fi organizat in repetate randuri batai intre minorele din centru.

Silite sa ia medicamente cu pumnul, ca sa nu mai fie agitate, unele fete s-au trezit cu afectiuni diverse la sani si lactatie, spun procurorii. Medicul psihiatru, cea care ar fi trebuit sa se ingrijeasca de sanatatea fetelor, nici macar nu voia sa le examineze. Le trimitea insa la spitalul de psihiatrie din Voila, atunci cand educatoarele ii cereau medicamente ca sa le linisteasca, desi nu aveau voie sa procedeze asa.

"Desi fetele au efecte secundare determinate de tratamentul psihiatric, lactatie si probleme mamare, inculpata nu le reexamineaza si nici revalueaza, dimpotriva insista in internarea de durata la spitalul Voila, iar pe de alta parte pentru a decide daca intrerupe tratamentul aceasta vrea sa vada doar fisele, nu si copiii", se arata in referatul intocmit de procurori.

"Cu medicamentele, da, a fost o doamna doctor care ni le-a dat. Ne-a dat niste tratamente si nu ne-a consultat, ni le-a dat asa, aiurea. Multe pastile sunt", spune o copila din centrul de plasament.

Lasate sa fuga din centrul de plasament, copilele ajungeau pe strada si intrau in anturaje dubioase. Procurorii spun ca angajatii stiau ce fac fetele pe strada si pe multi dintre ei ii acuza de "nesupravegherea minorelor cu privire la plecarea lor din centru, favorizandu-se astfel savarsirea unor infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale fata de minore, integrarea minorelor intr-un anturaj neadecvat, inceperea prematura si neconsiliata a vietii sexuale. Unele minore au ramas insarcinate la o varsta frageda."

14 persoane au fost acuzate de rele tratamente aplicate minorului - 3 dintre acestea sunt in arest la domiciliu, iar restul sunt cercetate sub control judiciar. Pe langa aceasta acuzatie, mai sunt cercetate si pentru abuz in serviciu si delapidare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO