Obligati sa achite impozit si taxa pentru gunoi, desi blocul a fost distrus de o explozie. Situatie disperata in Bistrita


Ultimul update: Sambata 05 August 2017 22:35
Data publicarii: Marti 01 August 2017 17:26
Categorie: Stiri actuale

Au trecut 10 luni de la explozia blocului din orasul Bistrita iar lucrarile de reabilitare a structurii de rezistenta nici macar nu au inceput.

20 de familii locuiesc inca la rude sau in apartamentele sociale puse la dispozitie de primarie. Oamenii si-au pierdut speranta si spun ca in conditiile acestea nici vorba sa se intoarca in apartamentele lor pana la iarna. In schimb, au fost obligati sa achite impozitul pe locuinta si taxa pentru gunoi.

Deflagratia s-a produs in apartamentul unui tanar de 24 ani care ulterior a si murit din cauza ranilor. Pentru ca apartamentele nu erau asigurate, primaria s-a oferit sa ii ajute pe oameni. Unii s-au mutat in garosoniere sociale insa se plang ca stau inghesuiti. In plus, desi nu mai locuiesc acolo, au platit si impozite si taxe valabile pentru vechile locuinte. Primaria ii roaga pe oameni sa aiba rabdare, intrucat procedurile de licitatii si executii vor mai dura cateva luni.

In urma exploziei din octombrie anul trecut, 65 de apartamente au fost distruse. Multi si-au refacut locuintele pe cheltuiala lor, insa 20 de familii nu se pot intoarce nici acum in casele lor
pentru ca structura de rezistenta a blocului a fost grav afectata.

Primaria a promis ca va incepe santierul, urmand ca fiecare locatar sa isi finiseze apartamentul, insa lucrarile nu s-au urnit.

Oamenii sunt indignati pentru ca au fost mutati in garsoniere sociale unde stau inghesuiti, cate 4 sau 5 persoane.

Autoritatile se scuza si spun ca s-au pierdut 3 luni din cauza locatarilor care au ales un proiectant mult prea scump, la care au renuntat ulterior. Acum cand proiectarea este facuta dupa placul primariei se pare ca din zeci de firme doar un executant ar vrea sa preia proiectul.

Locatarii, desi nu mai stau de 10 luni in casele lor, au platit la zi impozite si taxe menajere.

Ioan Bumbu, locatar: "Am cumparat apartamentul in februarie si in octombrie s-a intamplat ce s-a intamplat. Investitia de un miliard si 100 s-a dus. Am stat in strainatate cativa ani, am muncit ca robotul in Austria si uitati cu ce m-am ales."

Plata proiectantului s-a facut din bani de la biserica, aproape 20.000 de mii de lei. Primaria promite ca o sa le returneze suma locatarilor de indata ce se va da o hotarare de Consiliu local in acest sens.

VIDEO PROTVPLUS.RO