Vietile unei fetite de 3 ani si a mamei ei de 22 atarna de un fir de ata. Cele doua au ajuns de urgenta la spital, in Iasi, dupa ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon, in timp ce faceau baie.

Gazul a provenit de la un incalzitor instant de apa care, se pare, n-a evacuat cum ar fi trebuit monoxidul. Sotul femeii a ajuns acasa la timp si a reusit sa le duca in viata la spital. Starea lor este, insa, extrem de grava si amandoua sunt in coma.

Accidentul s-a petrecut miercuri seara. Femeia, in varsta de 22 de ani, dintr-o comuna de langa Pascani, a pregatit pentru ea si pentru fetita o baie fierbinte. Pentru a incalzi apa de la baie, oamenii foloseau de 3 ani incoace acel aparat instant pe gaz.

Cel mai probabil, mama si fiica s-au intoxicat cu monoxidul de carbon, care a iesit din cosul de evacuare. Mai greu decat aerul, gazul ucigas s-a acumulat exact deasupra podelei, in dreptul femeii si fetitei, care stateau in cada.

Cand sotul femeii a ajuns acasa, de la serviciu, le-a gasit pe cele doua nemiscate. A chemat imediat salvarea, care le-a dus de urgenta la Iasi, la spital.

"N-a durat 20 de secunde si... 'Vaileu! Haide mai repede, ca-s moarte amandoua"... Erau in baie: nora-mea si cu nepoata. Poate s-a intamplat de la aparatul acela care incalzeste apa, nu ma pot pricepe", spune socrul femeii.

Ambele sunt acum in stare extrem de grava, la Terapie Intensiva. Femeia de 22 de ani este in coma profunda, iar copilei medicii i-au indus starea de coma, ca s-o ajute sa-si revina.

Dr. Lucian Cernahoschi, purtatorul de cuvant al Spitalului de Copii Iasi: "La sosire, starea generala era extrem de grava, copilul a fost intubat si vetilat mecanic. Investigatiile releva o intoxicatie cu monoxid de carbon, cat si consecintele imersiei prelungite sub apa".

Femeia este in continuare internata la Terapie Intensiva. Mai multe organe i-au fost afectate, iar medicii spun ca sansele ei de supravietuire sunt minime.

Vecinii sunt inspaimantati de cele intamplate. Strigatul disperat al sotului femeii care incerca sa le salveze pe cele doua i-a cutremurat.

Maria Tarnauca, vecina: "Eu am ramas socata cand am vazut politie si salvare aici... M-am apucat de plans pur si simplu... Sa vezi un copil cum il scoate din apa... Vezi copilul si nevasta in baie... E socant!.

Doua cauze ar fi putut duce la acumularea monoxidului de carbon, spun specialistii. Fie cosul de evacuare al aparatului nu era curatat, fie instantul a fost montat necorespunzator. Politia a inceput o ancheta in acest caz.