O femeie a ajuns la Urgente dupa ce a cumparat o planta exotica din supermarket. "Nu am gasit nicio eticheta cu denumirea"
Caz deosebit de grav in Bucuresti. O femeie a fost cat pe ce sa se otraveasca, dupa ce a mancat o radacina exotica, pe care a cumparat-o dintr-un magazin.
Ea a vrut turmeric, dar a ajuns acasa cu cassava, o planta otravitoare, daca este consumata cruda. Femeia nu a stiut si dupa cateva felii s-a intoxicat. Autoritatea pentru Protectia Consumatorului a declansat o ancheta.
Femeia si-a povestit patania pe Facebook: "Am mers la cumparaturi intr-un centru comercial. (...) Ajungand la raionul de fructe si legume am observat o chestie asemanatoare turmericului, si pentru ca nu am gasit deasupra nici o eticheta cu denumirea ,,plantei" respective, am presupus ca e turmeric. Stiam ca are multe beneficii pentru sanatate si l-am achizitionat".
Tanara a ajuns acasa, a decojit planta, a observat ca nu are culoarea portocalie in interior, ca turmericul, dar a mancat cateva felii din ea.
"Avea un gust usor dulceag, suculent. Am mancat linistita vreo trei patru rondele, dupa care m-am intrebat ce beneficii are pentru sanatate. Am luat bonul fiscal si am gasit denumirea,,CASSAVA". Am citit pe internet, constatand ingrozita ca ACEASTA PLANTA CONSUMATA IN STARE CRUDA ESTE OTRAVITOARE", a continuat femeia.
A intrat in alerta: "Imediat am consumat apa cu sare si mi-am provocat varsaturi, insa chiar si asa, am inceput sa ma simt rau! Asa se face ca in scurt timp am ajuns la spital, doctorul de la toxicologie mentionandu-mi ca daca as fi consumat toata radacina as fi pasit in ,,lumea celor drepti". Mi s-a administrat oxigenoterapie, am fost monitorizata, mi s-au pus seruri si mi s-au efectuat teste de sange".
Femeia a ajuns la Spitalul Floreasca, a fost internata la toxicologie doua zile, cu ameteli si tulburari neurologice. Medicii spun ca atunci cand a venit la camera de garda avea ameteli si prezenta usoare tulburari neurologice.
Cassava este o tulpina lemnoasa care se cultiva in Caraibe, Africa si America de Sud. Este o radacinoasa din care sub forma uscata se prepara faina de tapioca. Aceasta contine glicozide cianogenice, substante toxice extrem de periculoase si de aceea trebuie sa fie bine gatita si nu consumata cruda, pentru ca poate da intoxicatii grave, care pot provoca paralizie si chiar moartea.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a retras produsul de la comercializare din magazinul respectiv si a declansat o ancheta.