O femeie din Bacău a fost informată de DSP că are Covid-19, deși nu a fost testată niciodată

Ultima actualizare: 10-11-2020 16:37
Femeie
Shutterstock

O femeie din Bacău a primit un mesaj de la Direcția de Sănătate Publică prin care a fost informată că are Covid-19, deși ea nu a fost testată niciodată de autoritățile sanitare.

Femeia a explicat pentru deșteptarea.ro că a fost anunțată de DSP că a ieșit pozitiv rezultatul testului Covid-19, făcut în data de 4 noiembrie 2020. De asemenea, băcăuanca era sfătuită să stea acasă și să ia legătura cu medicul de familie, iar dacă apar simptome medii sau severe, să apeleze numărul național de urgențe 112.

Însă, în realitate, femeia nu a fost testată niciodată pentru infecția cu noul virus și nici nu a avut niciodată simptome de Covid-19.

Șocul ei a fost  cu atât mai mare, în contextul în care aceasta abia s-a vindecat de o boală considerată incurabilă, în prezent, fiind sub monitorizarea medicilor de specialitate, mai scrie sursa citată.

 

 

Astfel de mesaje sunt trimise din platforma Serviciului de Telecomunicații Speciale doar acelora care au rezultate pozitive la testele PCR. DSP a explicat că în acest caz a avut loc o eroare umană.

„Situația prezentată de dumneavoastră este rezultatul unei erori umane generată de una din următoarele cauze: 1. persoana testată a comunicat eronat datele personale; 2. la momentul completării în formularul de însoțire a probei recoltate s-a produs o eroare de redactare a datelor de contact sau 3. la introducerea în baza de date, numărul de telefon a fost redactat greșit”, a fost răspunsul transmis de DSP Bacău, la solicitarea noastră.

Caz similar la Galați

 

Un caz similar a avut loc zilele trecute și la Galați, unde un bărbat a fost anunțat de o clinică prin SMS de că este infectat cu SARS-COV2, deși nu făcuse niciodată testul.

Omul a mers la o clinică particulară pentru un set de analize medicale obișnuite, fără legătură cu noul coronavirus. După câteva ore însă, a primit pe telefon un mesaj, potrivit căruia are Covid-19, trebuie să stea în casă și să sune la 112 dacă se simte rău.

Bărbatul a mers dimineaţa la clinica particulară, conform trimiterii de la medicul de familie. Nici vorbă de COVID-19, pentru că pacientul are nevoie de alte analize pentru o cu totul altă afecţiune. Aproape de miezul nopţii, însă, a primit un SMS care i-a dat viaţa peste cap.

Răzvan Postolache, pacient: “Mi se comunica că am ieşit pozitiv – testul meu este, care test, nu ştiu, ca eu nu am niciun test COVID – că am ieşit pozitiv şi mi se recomandă să stau în casă şi, dacă mă simt mai rău, să contactez medicul de familie.”

Şocat, bărbatul a cerut explicaţii, pentru că nu făcuse niciodată testul pentru SARS-COV-2. Aşa a aflat că toate unităţile medicale, de stat sau particulare, introduc rezultatele testelor pentru COVID-19 în aceeaşi platformă, care îi anunţă automat pe pacienţi prin SMS. Cu toate acestea, nici cei de la DSP Galaţi nu îşi explică de ce a primit pacientul respectivul mesaj.

Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt DSP Galaţi: “Persoana în cauză a fost căutată în platforma Coronoforms – şi la înregistrările cu persoane cu test pozitiv, şi la persoanele cu test negativ. Dumnealui nu figurează nicăieri. Ori cineva s-a folosit de numărul de telefon al dumnealui, ori, la laboratorul unde dumnealui şi-a făcut analize, dintr-o greşeală, i-a fost notat numărul de telefon pe un alt formular.”

Răzvan Postolache, pacient: “Au negat că ei au trimis al doilea SMS, au spus că nu le aparţine, dar e foarte ciudat că... de fapt de unde ştie cine a trimis SMS-ul, oricine ar fi, că eu, pe data de 2 noiembrie, m-am dus să îmi fac analize.”

Acest scenariu lasă loc însă şi altor interpretări: dacă mesajul cu rezultatul pozitiv îi era adresat altei persoane, înseamnă că altcineva, care are COVID-19, stă liniştit, fără să ştie că este bolnav.

Reprezentanţii clinicii particulare ne-au transmis un punct de vedere prin care au explicat că au demarat o serie de investigații, dar până acum nu au fost identificate “indicii legate de un posibil incident de securitate.”

Acelaşi comunicat precizează că trimiterea unor astfel de mesaje către pacienţi nu face parte din practicile clinicii medicale.

Cazul bărbatului găsit pozitiv fără să fi făcut testul COVID vine la câteva zile după o altă încurcătură, apărută tot la Galaţi. Atunci, un bărbat a aflat printr-un mesaj de la DSP că e pozitiv, la doar câteva ore după ce testul COVID pe care îl făcuse a demonstrat exact contrariul.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO