O familie întreagă din Focşani, la spital după ce au mâncat caş cumpărat din piaţă. DSP a depistat bacterii periculoase
O familie din Focşani a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe cu toxiinfecţie alimentară după ce a mâncat caş de oaie cumpărat din Piaţa Agroalimentară din Focşani.
În urma controalelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea fiind găsite bacterii periculoase atât în produsul vândut, cât şi la stâna de unde provenea acesta, a informat, marţi, instituţia.
"În urma anchetei epidemiologice efectuate în cazul focarului de toxiinfecţie alimentară, s-a constatat că, pe 23.06.2024, o persoană a cumpărat caş de oaie din Boxa Lactate din Piaţa Moldovei Focşani şi l-a consumat împreună cu familia (mamă, tată şi fiu), la ora 13,30. Aproximativ două ore după consum, toţi membrii familiei au prezentat simptome specifice toxiinfecţiilor alimentare: febră, frisoane, cefalee, vertij, vărsături, crampe abdominale şi diaree. Aceştia s-au prezentat la UPU şi au fost internaţi în secţia de Boli Infecţioase până la data de 25.06.2024", se arată într-un comunicat al DSP Vrancea.
Atât în probele recoltate din caşul achiziţionat de familie, cât şi la stâna unde a fost produs au fost găsite urme de bacterii periculoase.
"Echipa DSP a verificat domiciliul pacienţilor şi Piaţa Moldovei, de unde a fost cumpărat caşul, pentru a recolta probe de sanitaţie şi o probă din caşul de oaie. S-a efectuat şi un control la stâna de unde provenea produsul lactat. Toate cele şapte teste de sanitaţie (suprafeţe de lucru, vitrină frigorifică, cântar, cuţit, mâini) au arătat depăşiri ale parametrilor microbiologici, fiind identificate bacterii coliforme şi stafilococ coagulazo-pozitiv. În proba de caş de oaie s-au găsit stafilococ coagulazo-pozitiv, enterobacteriacee şi alte colonii", au precizat reprezentanţii DSP Vrancea.
Potrivit sursei citate, abateri grave au fost constatate şi în ceea ce priveşte organizarea activităţii de comercializare a acestor produse de către Administraţia Pieţelor Focşani. Printre acestea, lipsa lucrărilor de igienizare şi specializarea personalului care efectuează curăţenia, dar şi brânză de oaie depozitată în vestiarul personalului de curăţenie.
"Cele mai grave abateri constatate sunt totuşi cele privind organizarea activităţii de comercializare a acestor produse de către Administraţia Pieţelor Focşani. În Piaţa Moldovei s-au constatat: lipsa graficelor de monitorizare a temperaturii în vitrinele frigorifice, curăţenia insuficientă în zona adiacentă boxelor şi vitrinelor frigorifice, efectuată de personalul de curăţenie al Administraţiei Pieţei, lipsa produselor biocide necesare pentru dezinfectarea suprafeţelor şi pavimentelor, personalul de curăţenie nu a urmat cursurile de igienă, oficiul pentru prelucrarea ustensilelor de curăţenie necesită lucrări de igienizare (lavoar insalubru, pereţi şi pavimente insalubre), lipsa serviciilor de dezinfectare şi deratizare, în vestiarul personalului de curăţenie a fost găsită o ladă frigorifică cu brânză de oaie congelată, cu acceptul administraţiei pieţei", susţin reprezentanţii DSP Vrancea.
În urma controalelor, DSP Vrancea a amendat Administraţia Pieţelor Focşani cu 39.000 de lei, în timp ce producătorul şi comerciantul au fost amendaţi cu suma de 8.600 lei. De asemenea, s-au dispus măsuri de remediere a deficienţelor constatate, care trebuie implementate imediat şi menţinute permanent.