O clinică medicală din București este cercetată penal pentru că a introdus în ţară organe umane fără a avea autorizaţie
O clinică medicală privată din București a fost percheziționată de procurori, după ce ar fi importat din Italia aproximativ 300 de țesuturi umane, fără avizul Agenției Naționale de Transplant.
Vorbim despre cornee, folosită pentru operații oftalmologice în perioada 2019 - 2020. Reprezentanții clinicii spun că au încercat să obțină prelungirea documentelor expirate, însă pandemia și birocrația i-au impiedicat. Țin să precizeze că toți pacienții cu transplant și-au recăpătat vederea.
Potrivit site-ului Agenției Naționale de Transplant, în ultimii doi ani în România a fost importată o singură dată cornee umană.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cu toate acestea, în registrele Agenției Europene figurăm cu peste 300 de achiziții. Procurorii au descoperit că o clinică privată din București a fost cea care a cumpărat cornee din Italia.
Din păcate, în România nu există o bancă de cornee, așa că toate clinicile importă din străinătate, în baza unei autorizații emise de Agenția Națională de Transplant. Tocmai acest document care garantează că se respectă o serie de standarde lipsea clinicii vizate de procurorii Sectorului 1.
Când se face transplantul de cornee
Radu Călin, procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1: ”Clinica oftalmologică percheziționată de procurori are un sediu nou în București. Reprezentanții ei spun că dețin cele mai moderne săli de chirurgie și că au experiență de peste 20 de ani în transplantul de cornee. Au transmis că nu și-au imaginat că nu le va fi prelungită autorizarea de către ANT”.
Ozana Moraru, chirurg oftalmolog: ”Întrebată despre caz, Agenția Națională de Transplant a comunicat prin intermediul Ministerului Sănătății că şi-a îndeplinit sarcinile conform atribuţiilor şi, fiind o anchetă în curs de desfăşurare, nu poate oferi alte informaţii”.
Ministerul Sănătății: ”Ca urmare a comunicatului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti privind dispunerea urmăririi penale faţă de o persoană fizică şi o persoană juridică pentru săvârşirea infracţiunii de introducere sau scoatere din ţară de organe, ţesuturi sau celule de origine umană fără autorizaţie emisă de Agenţia Naţională de Transplant, Ministerul Sănătății face următoarele precizări:
Agenţia Naţională de Transplant şi-a îndeplinit sarcinile conform atribuţiilor şi competenţelor sale legale, acţionând instituţional. Fiind o anchetă în curs de desfăşurare, nu putem oferi alte informaţii sau detalii suplimentare”.
Transplantul de cornee se face atunci când se cicatrizează corneea din cauza unei leziuni sau a unei infecții, dacă apar ulcerații corneene, dacă există anumite afecțiuni ereditare ori au apărut probleme cauzate de o operație anterioară la ochi.
Reprezentanții clinicii medicale vizate de procurori spun că operația pacienților costă în jur de 5.000 de lei, la care se adaugă prețul corneei cerut de banca de organe. Dacă vor fi găsiți vinovați de acuzațiile formulate de procurori, pedeapsa prevăzută de lege este între 2 și 7 ani de închisoare.