Organele prelevate de la pacienți în moarte cerebrală au salvat 12 vieți în ultimele zile
Viața a căpătat un nou sens pentru 12 bolnavi din România, care așteptau de ani de zile pe lista de transplat.
Au primit organe de la pacienți aflați în moarte cerebrală, după ce familiile acestora au înțeles cât de important este să-și dea acordul pentru prelevare. Transplanturile s-au făcut la spitalele din București, Cluj-Napoca și Iași.
După mai bine de patru ani, la Timișoara, s-a făcut o prelevare de organe de la un tânăr de 37 de ani. Bărbatul a suferit un stop-cardio respirator în urmă cu două săptămâni, iar medicii i-au montat un stent în speranța că inima lui nu va ceda. Pacientul a intrat, însă în moarte cerebrală, iar familia a fost de acord, în final, cu donarea organelor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Georgiana Bobouțanu, medic specialist ATI: „În momentul în care am avut diagnosticul am comunicat familiei acest lucru și decizia a fost luată de ei, bineînțeles în ideea că el nu mai are nicio șansă și alți oameni pot să profite de acest lucru”.
Prima prelevare la Timișoara, după patru ani
Ficatul și rinichii bărbatului au ajuns în centrele de transplant din București și Cluj.
Sorin Barac, manager Spitalul Județean Timișoara: „Un pacient de 37 de ani, tată a doi copiii, care a suferit un stop cardiorespirator la domiciliu, fără să aibă un istoric de patologii. A fost stentat, însă chiar și această procedură nu a putut să îi salveze viața”.
Georgiana Bobouțanu, medic specialist ATI: „Din păcate, în Terapie Intensivă, cazurile sunt foarte grave și de multe ori prognosticul este rezervat pe termen scurt, iar acest gest umanitar poate să salveze până la șase vieți”.
În ultimele opt zile au avut loc cinci prelevări de organe: trei în Oradea și câte una la Timișoara și Iași. Astfel, 12 oameni au putut primi rinichi sau ficat, iar alți patru cornee, iar acum pot vedea din nou. În primele șapte luni, numărul donatorilor aflați în moarte cerebrală a trecut de 50, depășind astfel numărul total al celor de anul trecut, când au fost 47.
Potrivit Asociaţiei Transplantaţilor din România, pe listele de așteptare sunt în prezent peste 3700 de pacienți, iar trei mii au nevoie de un rinichi.