Cum pot fi corectate problemele de vedere ale copiilor. „Dimineaţa le dă jos şi vede bine”
Miopia este cel mai frecvent viciu de refracţie al ochiului. În cazul copiilor, odată ce cresc, din păcate, creşte şi miopia.
Fetele au nevoie de control la oftalmolog la fiecare 6 luni, până la 14 ani. Iar băieţii au nevoi de control, tot din jumătate în jumătate de an, până la 18 ani.
Cei mai mulţi oameni se nasc cu o vedere perfectă. Adică au dioptrii la zero. În procesul de creştere însă, pot apărea defecte ale ochiului. Cel mai frecvent defect este miopia. Copilul nu vede bine la distanţă, deoarece imaginile se formează în fata retinei.
Copilul creşte, creşte şi miopia. De aceea, trebuie adus la fiecare 6 luni la medicul oftalmolog, pe toată perioada creşterii. Cele mai mari creşteri ale miopiei apar în timpul saltului în înălţime.
Pe lângă ochelari, copilul poate să îşi stabilizeze defectul ochiului în timp ce… doarme.
Dr. Roxana Cozubaș, medic primar oftalmologie: "Avem ca dispozitive medicale lentilele de contact dure, cele pe care le putem pune seara. Copilul doame cu ele şi dimineaţă le dă jos şi vede bine. În timp, copilul nu mai are nevoie de ochelari, dar nu mai creşte miopia.”
Metoda se numeşte ortokeratologie şi se practică de 10 ani în România. După ce se termină creşterea şi dioptriile sunt stabile de 2-3 ani, e posibil să nu mai purtați niciodată ochelari, ori lentile de contact - prin chirurgia refractivă, cu laser.
Primul şi cel mai folosit tip de operaţie se adresează părţii din faţă a ochiului, numită cornee. Dar şi părţii din spatele corneei, numită pupilă.
Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: "Se pun nişte lentile că de contact cu rezolvare de 100%. Dacă nici acest tip de operație nu e fezabil, ultimul tip de a corecta viciile de refracţie e să ne adresăm cristalinului, ca la o cataractă. Scoatem cristalinul şi punem unul artifical, îi măsurăm dioptriiele şi corectăm viciul de refracție.”
Corecţia poate dura astfel toată viaţa.