Proteste în Piața Victoriei. Conflict între manifestanți și jandarmi în fața Parlamentului. VIDEO

Dată publicare: 17-12-2017 08:10
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


Chiar dacă plouă şi este tot mai frig, românii au ieşit duminică în stradă ca să arate încă o dată că nu sunt de acord cu modificările aduse Legilor justiţiei.

În Piaţa Victoriei din Bucureşti, sute de persoane au stat o jumătate de oră nemişcate. Mai mult, şi-au acoperit ochii şi gura cu benzi negre. Au vrut să arate ca la fel de neputincioasă o să fie şi Justiţia, dacă PSD şi ALDE schimbă Codurile penale.

”Nu putem vedea şi nu putem spune nimic. Neputincioşi, aşa cum va deveni şi Justiţia din România” -  este mesajul dur pe care îl transmit oamenii care au participat la acest flash mob în Piaţa Victoriei. Și au stat nemişcaţi 20 de minute în şir în frigul şi ploaia sâcâitoare.

Oana Pellea: "Semnifică că dacă aceste legi vor fi aprobate, această ţară rămâne neputincioasă, rămânem fără un sistem judiciar, rămânem fără legi."

Marius Manole: "Aici nu suntem nici măcar într-o scenă de teatru, suntem într-un tărâm al nimănui care nu mai e guvernat de nimic. E o bătaie de joc. Cred că suntem cel mai jos de până acum."

Copil: ”Guvernanţii le închid gura celor din justiţie şi arătăm prin acest gest ca dacă lumea nu va ieşi în stradă să oprească aceste lucruri, nimeni nu va mai putea vorbi, inclusiv magistraţii."

Tot într-un mod original au protestat şi cei din Sibiu. Aceştia s-au aliniat în fata sediului PSD, dar şi-au luat cu ei şi geamantanele. Altfel spus, modificările legislative îi obliga să părăsească ţara, deşi ei nu îşi doresc acest lucru.

Desfășurarea evenimentelor live-update:

UPDATE 21:55 Protestul din București s-a încheiat, după mai bine de patru ore, timp în care mii de persoane au înfruntat ninsoarea și frigul pentru a scanda în fața Guvernului și în fața Parlamentului.

UPDATE 21:50 Noi schimburi de replici au avut loc între manifestanţii de lângă Parlament şi jandarmi, când aceştia i-au împins cu gardurile pentru a deschide circulaţia rutieră pe Bulevardul Naţiunile Unite. ”Când o să vă taie cu sabia şi n-o să puteţi folosi înregistrarea video, o să plângeţi!”, le-au spus oamenii jandarmilor, referindu-se la modificările propuse de parlamentarii coaliţiei de guvenare la Codurile penale, între care una potrivit căreia înregistrările de pe camere video nu mai pot fi folosite în anchete şi nu mai constituie probe, transmite News.ro.

În jurul orei 21.20, jandarmii au împins pe trotuarul de la Parcul Izvor gardurile cu care au blocat accesul manifestanţilor lângă Parlament, ceea ce a generat un nou val de nemulţumire în rândul protestatarilor.

”Când o să vă taie cu sabia şi n-o să puteţi folosi înregistrarea video, o să plângeţi!”, ”Nu suntem duşmani”, ”Faceţi exces de zel, e incredibil, avem aceeaşi vârstă”, ”Strigăm şi pentru voi”, le-au spus manifestanţii jandarmilor.

UPDATE 21:00 Manifestanţii care au plecat în marş din Piaţa Victoriei au ajuns în faţa Parlamentului pentru a protesta împotriva schimbării legilor Justiţiei.

Jandarmii nu le-au permis accesul pe partea carosabilă şi unii dintre protestatari au fost nemulţumiţi, îmbrâncindu-se cu oamenii legii.

"Am stabilit o zonă de siguranţă şi nu li se permite accesul acestora pe partea carosabilă. Noi îi îndreptăm pe zona parcului Izvor, nu au fost incidente majore, au fost discuţii", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.

UPDATE 20:20 Peste 2.500 de manifestanţi au plecat în marş spre Parlament, din Piaţa Victoriei, pentru a protesta astfel împotriva schimbării legilor Justiţiei.

În faţa Palatului Regal, oamenii au ţinut un moment de reculegere.

Traficul rutier a fost reluat pe Calea Victoriei până la strada Dem I. Dobrescu.

UPDATE 20:01 Peste 1.000 de manifestanţi, care protestează împotriva schimbării legilor Justiţiei, au plecat în marş din Piaţa Victoriei spre Palatul Parlamentului.

Protestatarii scandează "PSD-ciuma roşie" şi afişează pancarte cu lozinci , precum ''Mai bine stat paralel şi drept, decât paralel cu statul de drept", Cu legi strâmbe nu poate funcţiona statul de drept".

Organizatorii au anunţat că marşul se va desfăşura pe traseul Piaţa Victoriei - Piaţa Romană - Universitate - Piaţa Unirii - Piaţa Naţiunilor Unite - Parlament

Poliţiştii rutieri au aplicat o deviere dinspre Banu Manta spre Piaţa Victoriei, precum şi virajul la stânga spre Ion Mihalache dinspre Piaţa Victoriei. De asemenea, Calea Victoriei a fost închisă traficului rutier.

Proteste asemănătoare sunt anunţate şi în alte oraşe din ţară, dar şi din Diaspora.

UPDATE 19:10 Poliţia rutieră a anunţat închiderea Bulevardelor Kiseleff şi Aviatorilor, de la str. Arhitect Ion Mincu şi statuia Aviatorilor, sensul spre Piaţa Victoriei, ca urmare a protestului din Piaţa Victoriei împotriva schimbării legilor Justiţiei.

Aproximativ 1.000 de manifestanţi, potrivit unor surse, s-au adunat duminică seara, în Piaţa Victoriei, pentru a protesta împotriva schimbării legilor Justiţiei.

UPDATE 18:00 Pe o ploaie care se transformă încet, încet în lapoviță și un frig pătrunzător, sute de oameni protestează în aceste momente în Piața Victoriei.

Oamenii au steaguri tricolore și strigă ”hoții” și ”justiție, nu corupție”.

UPDATE 15:30 În aceste momente, în Piața Victoriei a avut loc un flashmob - ”România, condamnată  la tăcere”.

200 de oameni și-au pus benzi negre pe ochi si au stat în tăcere, timp de 30 de minute.

”Fără să vedem, fără să putem spune ceva. Neputincioşi. Aşa cum va deveni Justiţia în România. Mesajul va fi paşnic, puternic şi clar: după adoptarea legilor justiţiei, magistraţii din România vor deveni neputincioşi în faţa furtului, abuzului şi violenţei grupurilor infracţionale din România. Şi la fel vom deveni noi toţi. Opriţi modificarea legilor justiţiei!”, au scris organizatorii acestui protest, pe Facebook.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO