Noi agresiuni in cazul copiilor cu dizabilitati abuzati la scoala ies la iveala. Imaginile facute publice de mama unui elev


Ultimul update: Sambata 08 Aprilie 2017 07:17
Data publicarii: Miercuri 05 Aprilie 2017 18:18
Categorie: Stiri actuale

Ies la iveala noi agresiuni la adresa copiilor cu dizabilitati de la Scoala Speciala numarul 4 din Bucuresti. Mama unui elev sustine ca profesorii sau angajatii de acolo i-ar fi batut fiul si a trimis presei fotografii cu vanataile copilului.

Saptamana trecuta, un profesor de la aceasta scoala sustinea intr-o inregistrare ca el si colegii sai ii bat pe copii. Intre timp, peste 5.000 de oameni au semnat o petitie prin care cer instalarea de camere video in astfel de institutii, iar ministrului Educatiei recunoaste ca e nevoie de o monitorizare mai buna a acestor unitati de invatamant.

In fotografiile trimise de mama unui elev diagnosticat cu autism de la Scoala Speciala numarul 4 din Bucuresti se vad mai multe vanatai pe bratele copilului.

Dorina Stamate, psiholog: "Aceasta corectie fizica nu are nicio eficienta la niciun copil, cu atat mai mult atunci cand copilul are anumite sensibilitati sau neputinte in a se exprima, inauntrul lui se creeaza si mai mare frustrare."

La finalul saptamanii trecute o organizatie non-guvernamentala care lupta pentru drepturile Copiilor cu Dizabilitati a publicat mai multe inregistrari revoltatoare ce ar fi fost surprinse in aceeasi scoala. In imagini apar copii tarati afara din clasa sau in genunchi, plangand si un profesor care sustine ca elevii ar fi batuti.

Profesor: "Doamna ... bate la ei ca la fasole. Toti, toti, batem. Toate clasele, de sus pana jos. Nu exista profesor sa nu ii atinga."

Dorina Stamate, psiholog: "In momentul in care lucrezi cu copiii cu dizabilitati, burnout-ul este foarte mare, epuizarea fizica si psihica este foarte mare, doar ca in momentul in care nu mai poti nu te mai duci acolo. Nu poti sa supui copiii unui astfel de tratament."

Cei care reclama violentele cer aflarea adevarului.

Aurica Francu, parinte: "O mamica cu un copil care a ramas fara un dinte aici in scoala. Ia uitati dumneavoastra acest ghiozdan. Se vede clar ca este... eu l-as pune la o menghina sa vedeti ce rezistenta sa-l rupi, ia uitati. Sa-i sara doua inchizatori, deci amandoua inchizatorile, cu ce forta..."

Paznicul care a filmat toate scenele din scoala sustine ca a fost pedepsit de conducere si pus sa sape in curte. Si nu mai are voie sa inspecteze scoala.

Toni Filip, paznic: "Eu pentru asta sunt angajat, adica sunt paznic, am o vechime... sunt pe postul de supraveghetor. Toate etajele, parter, etajul 1, etajul 3 pentru supraveghetor. Daca tot am sesizat chestiile astea la doamna directoare, mi-au schimbat postul: din post mobil unde eram, acum sunt pe post fix. Deci nu am voie sa mai urc pe etaj, sa mai plec undeva. Stau acolo langa un calorifer."

Revoltator este faptul ca niciun oficial nu a stat de vorba pana acum cu elevii, victime ale presupuselor violente, desi Inspectoratul Scolar, conducerea scolii si Directia pentru Protectia Copilului au declansat mai multe anchete.

Mihaela Ungureanu, director Protectia Copilului Sector 4: "Nu am avut discutii cu copiii, am discutat numai cu parintii si in mod special cu parinti care iau parte la activitatile derulate in cadrul scolii."

Doi dintre parintii care participa la astfel de activitati au aparat scoala, asa cum au procedat si inspectoratul, directoarea, ori sindicalistii.

Parinte: "Aici e ca o mare familie."

Parinte: "Aici sunt niste oameni extraordinari."

Peste 5.000 de oameni au semnat pana acum petitia online prin care Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati cere montarea de camere video in toate cele 176 de scoli speciale din tara.

Madalina Turza, reprezentanta Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati: "Avem nevoie de camere video in scolile speciale, in clase si pe holuri. Avem nevoie ca aceste scoli sa fie monitorizate de experti independenti."

Ministrul Educatiei a reactionat in premiera in acest caz, la cinci zile de la izbucnirea lui.

Pavel Nastase, ministrul Educatiei: "Sa vedem cum facem aceasta monitorizare, daca e necesara, daca nu cumva trebuie intarita monitorizarea personalului, (...) e foarte important ca acesti copii sa fie mai bine monitorizati, iar personalul care se ocupa sa aiba o atitudine mai prietenoasa, nu agresiva asa cum s-a vazut in filmele respective."

Parchetul si politia au demarat cercetari penale in acest caz, iar Avocatul Poporului a anuntat si el ca va face un raport despre situatia copiilor din scolile speciale.

VIDEO PROTVPLUS.RO