Centrul pentru recuperarea persoanelor cu dizabilitati din Campia Turzii are nevoie de renovare. Unde functioneaza acum


Ultimul update: Joi 30 Martie 2017 07:47
Data publicarii: Luni 27 Martie 2017 17:29
Categorie: Stiri Sociale

Zeci de copii si adulti cu dizabilitati din Campia Turzii, judetul Cluj, ar putea avea o sansa de recuperare la singurul centru din zona, daca s-ar renova cum se cuvine si s-ar mari spatiul sau chiar daca ar fi mutat in alta cladire.

De 7 ani, specialistii de aici se inghesuie in cateva camere si cu toate acestea au reusit sa ajute sute de pacienti. Acum, lista de asteptare este lunga, insa activitatea este aproape blocata. Din nefericire, banii de la bugetul local nu sunt de ajuns pentru o asemenea investitie.

La parterul unui bloc de locuinte sociale din Campia Turzii este centrul de recuperare unde copiilor cu dizabilitati, dar si parintilor care ii insotesc, li se dau mari sperante.

Acum sunt tratati aici 45 de copii si tineri pana in 35 de ani, dar lista de asteptare e foarte lunga.

Irina Munteanu, coordonator Centrul de zi pentru copii si tineri cu dizabilitati: "Principala nevoie a centrului este spatiul, spatiul marit si adaptat nevoilor persoanelor cu dizabilitati. Spatiul se poate extinde sau muta, ca sa ne putem adapta corect si dupa standard, nevoilor beneficiarilor. Dar asta presupune cheltuieli substantiale. Orice sprijin financiar e binevenit si de mare ajutor."

Cele 5 camere pentru tratament au devenit insuficiente, desi echipe multidisciplinare fac minuni cu pacientii. Copiii au program de fizioterapie, kinetoterapie, masaj, dar si sedinte de logopedie ori psihopedagogie.

Sebastian Anca, fizioterapeut: "Intotdeauna cele mai dragi cazuri imi sunt cele ale copiilor de 1-2 ani, care vin cu deficit de dezvoltare motorie si care au nevoie urgent de interventie. Daca la inceput merg doar in patru labe, dupa cateva luni au mersul unui copil sanatos."

Centrul a primit anul trecut din partea angajatilor de la Baza 71 Aeriana din Campia Turzii o donatie substantiala cu care s-a achizitionat un aparat de stimulare musculara. Soldatii americani au organizat pentru copii o frumoasa petrecere in aer liber.

Adriana Benta, mama: "Schimbarea e totala. Mergea doar dusa de mana, vorbea doar cateva cuvinte si propozitii simple. Acum suntem total schimbati, mananca, se joaca, merge la baie, comunica cu copiii. Se integreaza mai bine in societate. Le multumim din suflet tuturor."

Primaria doreste sa sprijine mutarea centrului intr-un loc mai spatios sau macar extinderea celui existent, insa banii sunt eterna problema.

VIDEO PROTVPLUS.RO