Copii cu dizabilitati, batuti, legati si umiliti la o scoala din Capitala. "Ii legam pentru ca asa am invatat la un curs"

Dată publicare: 30-03-2017 10:19
Dată actualizare: 02-04-2017 06:50


Batuti, legati si umiliti, la acest tratament inuman ar fi fost supusi copiii cu dizabilitati care invata la o scoala speciala din Capitala.

Acuzatiile sunt lansate de o asociatie care lupta pentru drepturile acestor minori, care a sesizat institutiile statului, inclusiv Parchetul.

Voluntarii au depus si o inregistrare in care unul dintre profesori marturiseste ca fara corectie, copiii, pe care ii numeste animale, i s-ar urca in cap. Conducerea scolii a refuzat sa comenteze ororile. "Ii legam pentru ca asa am invatat la un curs ca ii vom ajuta sa mearga incolonati", a fost una dintre explicatii.

Hohotele de ras de la sfarsitul inregistrarii fac si mai ingrozitoare marturia unuia dintre profesorii Scolii Speciale din Sectorul 4 al Capitalei care se descrie ca fiind un om bun, pentru ca el nu "bate ca la fasole" copiii, cum ar face alti colegi. Fara sa stie ca este filmat, omul continua destainurile.

Profesor, inregistrat: “Toti se fac ca nu vad pentru ca stiu ca fiecare profesor in parte, separat, il imparte.. Eu nu ma bag peste clasa lu’ ala, nu ii dau corectie. Nu ma duc sa il bat. Cu ai mei fac, dar cu usile inchise si toata lumea face asa. Stii cum sunt astia? Ca animalele…te lasa cu 10 in clasa. Fa tu ordine in ei!”

"Animalele" de care vorbeste sunt elevii cu diferite grade de handicap. Cel care a filmat totul, la randul lui angajat al unitatii de invatamant, spune ca a fost singura metoda pentru a demonstra ce se intampla sub ochii lui. Pentru ca altfel, doar printr-o declaratie, autoritatile l-ar fi ignorat.

Toni Filip, paznicul scolii: "Bat copii, injura, in cantina, in scoala, in curtea scolii, peste tot. Am vazut exemple negative in ultimele luni. Am facut sesizari la doamna director si nu s-a confirmat nimic. Totul muzamalizat"

Dovezile care ar demonstra grozaviile din centru sunt acum alaturi de plangerea facuta de o organizatie neguvernamentala atat la parchet cat si la directia de protectie a copilului. Voluntarii au atasat si alte doua fotografii. Una in care apare mana lovita a unui copil si o alta unde cei mici sunt legati cu o sfoara pe care o tine o ingrijitoare.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati: "Noi sesizam ca in aceste scoli sunt victimele unor abuzuri ingrozitoare. Sunt institutii de tip inchis, copiii sunt legati, batuti,abuzati emotional si psihic, li se aplica niste pedepse ingrozitoare."

De asta sunt convinsi unii dintre parintii care isi duc copiii acolo.

Parinte: “Este groaznic, a fost supus unor traume groaznice. se ridica de la catedra, doamna infingea mana in el. A ramas fara un dinte aici in scoala.”

Altii insa cred ca este doar o poveste tesuta din razbunare de vechea conducere care a fost inlocuita.

Parinte: Oricine poate sa spuna orice, trebuie sa vorbiti cu dumnealui sa vedeti ce probe are.
Reporter: Nu va creeaza niciun sentiment de teama?
Parinte: Nu,nu!

Un profesor care preda la scoala speciala spune ca poza in care cei mici sunt legati nu arata o masura umilitoare, ci o tehnica de invatare.

Lumanare Mihaela, profesor de terapii special: "Este ca sa spun asa un sistem didactic. Deci folosim rareori, cand sunt copii la inceput sa invete sa mearga doi cate doi. Ei nu sunt legati, ci se prind de aici cu manutele"

Marius Nistor, presedintele Federatiei Spiru Haret: "Discutam despre o inregistrare in care apare un singur cadru didactic, care daca se face vinovat de tot ce declara el acolo trebuie sa raspunda pentru ca sunt lucruri de o gravitate fara precedent, dar asta nu permite nimanui sa manipuleze si sa acrediteze ideea ca in aceasta scoala ceea ce spune acel domn, chipurile, este o practica generalizata"

De altfel, si reprezentantii inspectoratului scolar spun ca acuzatiile nu au putut fi dovedite. Au fost in control acolo in urma cu 2 luni, tot in baza unei sesizari.

Maria Stefrania Manea, inspector scolar ISMB: "In octombrie am fost sesizati, nu s-au dovedit faptele sesizate, verificam si noi documentele si daca se impune vom demara o ancheta"

In scoala speciala din sectorul 4, catalogata de European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati ca fiind un centru al ororilor invata 150 de elevi cu varste cuprinse intre 3 si 24 de ani. In fata acestor acuzatii atat de grave conducerea trebuia sa raspunda de urgenta. insa directorul a motivat inca de dimineata ca este prinsa intr-o sedinta la Primaria Capitalei

O ancheta a fost pornita in paralel si de Directia pentru protectie a copilui, Sector 4.

Scrisoarea deschisa a  Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati:

CEDCD a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4, Avocatul Poporului si Autoritatea Pentru Protectia Drepturilor Copilului cu privire la abuzurile aplicate copiilor cu dizabilitati din Scoala Gimnaziala nr. 4, din Capitala.

Probele video si inscrisurilor aflate in posesia Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati si depuse la dosarul arata ca tinerii cu dizabilitati din Scoala Speciala Gimnaziala nr. 4 sunt batuti cu brutalitate in mod sistematic de cadrele didactice, sunt legati cu funia si transportati catre diferite zone ale unitatii de invatamant, sunt agresati fizic, psihic si emotional permanent.

Potrivit probelor video si a declaratiilor personalului scolii, prezentat de CEDCD, copiii ar fi dati cu capul de pereti, trantiti pe jos, trasi de par, lasati nesupravegheati la ore, tinuti dezbracati in scoala, totul desfasurandu-se ”in spatele usilor inchise”, asa cum declara unul dintre profesorii scolii in cauza.

Totul ar fi a fost sesizat de-a lungul timpului de catre doi angajati ai scolii la ISMB si DGASPC Sector 4. Rezultatul acestor sesizari a dus la actiuni impotriva acestora, unul dintre angajati fiiind sanctionat cu reducerea salariului.

Scrisoarea integrala o gasiti atasata la finalul articolului


VIDEO PROTVPLUS.RO