Noi detalii după scandalul de la Spitalul Orășenesc Târgu Neamț. Ce riscă angajații care ar fi vizionat filme pentru adulți

Dată publicare: 12-04-2021 19:23
Dată actualizare: 12-04-2021 22:05


O anchetă are loc la Spitalul Orășenesc din Târgu Neamț. Calculatoarele de la Unitatea de Primiri Urgențe, unde așteaptă zilnic zeci de pacienți, s-ar fi virusat, după ce personalul medical a vizionat filme pentru adulți și filme cu Bruce Lee.

Din această cauză, internarea pacienților și consultațiile s-au blocat mai bine de 12 ore. Sala de așteptare era plină de oameni suferinzi, iar ambulanțele, multe cu bolnavi de Covid, așteptau în fața spitalului.

Venită cu soţul la Spitalul Orăşenesc pentru o problemă medicală, o consilieră independentă de la primăria din Târgu Neamţ spune că a observat haosul de la Unitatea de Primiri Urgențe. Afară, mai multe ambulanţe stăteau la rând şi aduceau pacienţi suspecţi de COVID, care aşteptau ei să fie testaţi şi internaţi.

Maria Vranceanu, membru în consiliul de administraţie al spitalului: "Am rugat să fie chemat imediat inginerul care se ocupa de reţeaua IT, a venit imediat şi, spre stupoarea noastră, dumnealui a constatat că în noaptea anterioară se vizionaseră filme pe calculatorul unităţii, lucru care a permis virusarea calculatorului şi blocarea, în consecinţă, a activităţii."

Femeia, care este şi membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului, a cerut explicaţii. Aşa ar fi aflat că, în noaptea precedentă, angajaţii ar fi intrat pe diverse site-uri şi ar fi văzut filme pentru adulţi şi altele de acţiune cu Bruce Lee.

Maria Vranceanu: "Până la urmă, indiferent la ce s-or mai fi uitat, dacă dumnealor au abuzat un pic de acest acces, atunci ar trebui să îşi asume că au greşit. Sunt suspecţi COVID şi li se făceau testele în ambulanţe, erau, în interior, mai multe persoane care aşteptau să fie preluate, o bătrână, un copil."

Alexandru Patrașcu, managerul Spitalului Orăşenesc Târgu Neamţ: "Calculatorul de la Primiri Urgențe s-a blocat din cauză că au fost accesate anumite site-uri, care au dus la virusarea calculatorului. Probabil s-au relaxat și au început să acceseze şi site-uri care nu țin de partea medicală și de fișa postului.”

Deocamdată, singura măsură luată de conducerea spitalului a fost de a tăia parţial accesul angajaţilor la internet. Inclusiv la filmele pentru adulţi.

Daniel Harpă, primarul oraşului Târgu Neamţ: "Pentru mine, în prima fază, am zis că e o glumă. Discutasem cu managerul spitalului ca orice problemă apare să fiu anunţat şi, din păcate, nu am fost informat."

Scandalul ruşinos a ajuns şi în atenţia Poliţiei. Dacă angajaţii vor fi găsiţi vinovaţi pentru neglijarea atribuţiilor de serviciu şi punerea în pericol a sănătăţii pacienţilor, pot fi sancţionaţi cu 15 la sută din salariu, pe o perioadă de 3 luni, dar se poate ajunge şi la desfacerea contractelor de muncă.


VIDEO PROTVPLUS.RO