Nicușor Dan, despre pelerinajul de Sf. Dumitru: „Ar fi fost bine ca această ceremonie religioasă să nu aibă loc”

Ultima actualizare: 22-10-2020 23:24
Nicusor Dan
Inquam Photos / Octav Ganea

Nicușor Dan spera ca pelerinajul de Sf. Dumitru din București să nu fi fost organizat, din cauza numărului extins de îmbolnăviri cu coronavirus.

Responsabilitatea deciziei revine însă primarului aflat încă în funcție, Gabriela Firea, pentru că Nicușor Dan nu a fost încă investit din cauza a 52 de contestații care urmează a fi judecate de Tribunalul București, a spus el.

Primarul ales a explicat că protocolul cu Patriarhia a fost semnat de Gabriela Firea.

Din păcate, în ziua de Sf. Dumitru, când vine cea mai multă lume la pelerinaj, nu o să fiu încă primar în funcţie, deci responsabilitatea şi pentru acea zi, şi pentru protocolul care a fost semnat revine actualului primar, Gabriela Firea. Suntem cu toţii o comunitate. Bineînţeles că există o necesitate de comuniune religioasă pentru foarte mulţi dintre noi. Însă în această situaţie excepţională, în care există pericol de răspândire a acestei boli, trebuie să fim cu toţii rezonabili şi responsabili şi să reuşim să respectăm toate regulile pe care specialiştii le impun. Acest pelerinaj de Sf. Dumitru, din acest an, ar fi fost mai bine să nu fie organizat, pur şi simplu", a declarat Nicuşor Dan, citat de Agerpres.

Nicușor Dan atrage atenția că nu poate fi estimat numărul de persoane care vor participa la un astfel de eveniment.

„Este un lucru bun că s-a anulat procesiunea, însă nu e posibil să prevezi. Dacă tu spui că nu vor fi mai mult de 500 de persoane într-un singur moment, nu poţi să prevezi că nu vor veni la un moment dat 3.000 de oameni care vor aştepta, pentru că nu vor putea să intre, şi atunci de la 3.000 se vor face 5.000 şi o să avem tipul acesta de busculade. Eu cred că în acest an, în condiţiile foarte speciale în care ne aflăm, ar fi fost bine ca această ceremonie religioasă să nu aibă loc", a adăugat Nicuşor Dan.

Pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, va avea loc în acest an în condiţiile stării de alertă, de duminică până marţi, la eveniment putând participa doar credincioşii bucureşteni, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Ulterior, Patriarhia Română a precizat că sărbătoarea se va desfăşura anul acesta în condiţii de maximă precauţie, ordine şi protecţie, sub semnul respectării riguroase a normelor igienico-sanitare, impuse de starea de alertă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO