Monica Anisie: "Vin tot mai des semnale că profesorii refuză să predea online”

Ultima actualizare: 03-11-2020 09:12

"Vin tot mai multe semnale că profesorii refuză să predea online". A declarat-o chiar ministrul Educației, Monica Anisie, care recunoaște pentru prima dată amploarea fenomenului.

Problema nu e nouă și chiar dacă se fac inspecții la orele online niciun cadru didactic nu a fost sancționat până acum.

Numărul elevilor care învață de acasă a ajuns la un milion și nici până acum ei ori părinții nu știu dacă și cum vor da tezele de final de semestru.

Monica Anisie, ministrul Educației: "În cadrul Ministerului Educaţiei vin tot mai des semnale de la părinţi şi elevi că nu se desfăşoară aceste activităţi didactice în sistem online".

Ministrul recunoaște public un fapt sesizat de elevi și părinți de la începutul anului școlar.

În consecință, Monica Anisie a cerut intensificarea inspecțiilor la orele virtuale. Deocamdată nu are însă rezultatele controalelor.

Monica Anisie, ministrul Educației: "Acest lucru ar trebui să-l știe inspectoratele școlare".

Discuția a fost preluată de un secretar de stat.

Luminița Barcari, secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar: "Până în momentul de față nu avem informații că vreun profesor nu ar fi fost plătit".

Rareș Voicu, Consiliul Național al Elevilor: "Cu siguranță e târziu. Noi am spus asta în primele luni de școală. Chiar înainte de începerea școlii am tot spus că este foarte târziu pentru luarea deciziilor".

Ministerul nu a găsit o soluție nici pentru teze. O variantă luată în calcul ar fi înlocuirea lor cu o simplă evaluare.

Eugen Ilea, vicepreședinte Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar: ”Am solicitat să nu se renunțe la aceste teze, aici le facem o vină celor din minister pentru că ar fi trebuit să știm procedura în acest moment”.

 

Un milion de elevi învață de acasă

 

Dacă se renunță la teză, profesorii ar avea libertatea să stabilească ce fel de metodă folosesc. Ar putea fi eseuri, evaluare orală sau teste online, prin aplicații.

Adina Roșca, expert în educație: "Dacă nu ai tabletă, nu ai calculator, nu ai internet, nu ai cum să susții o evaluare în format digital".

Ministerul Educației a luat o decizie în ceea ce privește organizarea competițiilor școlare. A hotărât să le suspende pe toate, indiferent dacă unele puteau fi mutate online.

Să organizezi doar unele olimpiade online ar fi o discriminare, au transmis oficialii.

Un milion de elevi învață în acest moment exclusiv de acasă. Iar în cele opt luni de la debutul pandemiei au fost distribuite doar 43.000 de tablete din cele 250.000 promise de autorități.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO