Ministerul Educației, despre declarația pe propria răspundere: ”Recomandăm să fie semnată”

Ultima actualizare: 02-11-2020 15:12
Contract, semnatura

Ministerul Educației a făcut precizări, luni, despre controversa apărută în spațiul public referitoare la declarația pe propria răspundere care trebuie semnată de profesorii, elevii și părinții, în contextul cursurilor susținute în mediul online.

Luminiţa Barcari, secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, a afirmat că, de fapt, aceste declaraţii "ajută atât cadrele didactice, cât şi elevii”.

”Acest demers este menit să responsabilizeze pe cei implicați în activitatea didactică și să accentueze, respetiv potențeze importanța prevederilor legale menționate în acea declarație, să ajute atât cadrele didactice, cât și elevii, să utilizeze cu încredere tehnologia în activitatea de predare, învățare, evaluare în sistem online, fără temeri privind dreptul la imagine sau confidențialitatea informațiilor vehiculate.” - a spus Barcari într-o conferință de presă.

Oficialul din Ministerul Educației a mai precizat că aceste declarații nu trebuie semnate de elevi dacă sunt minori, așa cum s-a afirmat, ci de părinții acestora.

”Copilul minor nu trebuie să semneze acea declarație. Pe declarație era: părintele sau elevul în cazul în care este major. Părintele elevului respectiv, de fapt. Adică să se scrie numele elevului care, da, este reprezentat de părinte sau tutore legal” - a mai spus secretarul de stat.

În plus, nu există un termen pentru completarea acestor declaraţii.

"Nu am dat un termen pentru semnarea acelor declaraţii pentru că nu ştim în ce scenariu se află şcoala respectivă şi nu ne putem da seama câte de repede ar putea să se organizeze directorul unităţii de învăţământ. În următoarea perioadă, în funcţie de organizarea fiecărei unităţi de învăţământ, aceste declaraţii recomandăm să fie semnate şi asumate", a mai afirmat secretarul de stat.

În formularele introduse de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), cadrele didactice cât și elevii și părinții „se obligă” să nu înregistreze sau distribuie orele online și să ia toate măsurile pentru a preveni astfel de acțiuni.

Declarațiile introduse de MEC sunt disponibile AICI.

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO