Școlile nu se închid automat dacă sunt în localități aflate în scenariul roșu. Care este situația

Ultima actualizare: 30-10-2020 09:35

Școlile nu trec toate, automat, la cursuri online, în localitățile care intră în scenariul roșu. Decizia de a închide unitățile de învățământ este luată de comitetele locale pentru situatii de urgență.

 

În Bistrița, de pildă, oraș care a intrat acum două zile în scenariul roșu, școlile care nu aveau cazuri de Covid au rămas deschise.

În opinia ministrului Educatiei, deschiderea școlilor nu are legatură cu numărul de cazuri în creștere.

În Bistrița rata de infectare a ajuns la 3,73 la mia de locuitori. Chiar și așa, școlile care nu au cazuri de Covid au rămas deschise. Autoritățile au anunțat totuși că vor funcționa în sistem hibrid.

Stelia Dolha, prefectul județului Bistrița Năsăud: ”Punctual, decizia asta s-a luat, unde a trebuit să se ia. Dacă în următoarele zile incidența va crește și DSP vine și spune că împreună cu Inspectoratul Școlar Județean luăm decizia de a închide școlile din județul Bistrița și să le trecem pe învățământ online, o facem! O facem în secunda următoare!”.

Și în județul Alba rata de infectare este de 3,8 la mia de locuitori. Cu toate acestea, autoritățile au decis ca școlile să funcționeze în comunele în care sunt cazuri puține.

Nicolae Albu, prefectul județului Alba: ”De exemplu avem comune care au 25 de cătune. Dacă într-un sat sunt trei elevi, acolo este foarte simplu să se facă distanțarea, nu e același lucru unde sunt 1.000 de elevi”.

 

Ministerul Educației: Nu există o legătură între deschiderea școlilor și creșterea numărului de infectări

 

În Capitală, Comitetul pentru Situații de Urgență a decis încă de săptămână trecută ca toate școlile să se închidă. Vorbim în total despre 604 unități de învățământ de stat și private.

Săptămâna viitoare, luni, comitetul ar trebui să se întrunească din nou și în funcție de evoluția virusului se va decide dacă școlile vor rămâne închise sau nu.

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, îi cere prefectului de București să redeschidă școlile.

Gabriela Firea: "Ce este de făcut? Ceea ce face toată Europa. Să fie testați elevii, sau fie testați profesorii și acolo unde se constată un focar, doar acolo se poate închide o clasă, sau mai multe clase, sau poate in extremis o școală”.

Ministrul Educației spune că nu există o legătură între deschiderea școlilor și creșterea numărului de infectări.

În toată țara, 3.493 de școli se află în scenariul roșu și 4.956 în scenariul galben.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO