Restricțiile au fost prelungite în București pentru 2 săptămâni. Școlile rămân închise, noi măsuri ar putea fi luate

×
Codul embed a fost copiat

Restricțiile prevăzute de scenariul roșu rămân valabile în Capitală pentru încă 14 zile. În ciuda închiderii restaurantelor, teatrelor și școlilor, cazurile de Covid sunt în creștere și au ajuns la 3,91 la mia de locuitori.

UPDATE Autoritățile vor să se asigure acum că în toate piețele vor fi create culoare unice, că instituțiile de stat lucrează în ture pentru ca oamenii să intre cât mai puțin în contact unii cu alții și se gândesc să le ceară acest lucru și instituțiilor private. În plus, parcurile ar putea fi închise în timpul nopții.

Dacă pe 20 octombrie rata de infectare era de 3,23 la mia de locuitori, în două săptămâni a ajuns la 3,91.

Drept consecință, Comitetul Municipal Pentru Situații de Urgență a decis prelungirea restricțiilor cu încă 14 zile în Capitală.

Nu au fost adăugate măsuri suplimentare, dar oficialii vor să se asigure că cele existente sunt respectate.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: "În al doilea rând, în ceea ce privește piețele, am solicitat și până joi primarii de sector au termen să ne înainteze situațiile piețelor, să ne spună dacă au planuri sau nu au planuri de acces cu circuite".

Piața Valea Ialomiței, Sectorul 6: ”Se vede foarte clar intrare, purtarea măștii de protecție este obligatorie. La intrare există circuitul pe jos desenat, există o cameră cu termoviziune și ne arată temperatura. Vor fi stâlpi așa, cum îi vedeți pe aceștia, care ne vor ajuta să creăm circuitele de ieșire. Ele sunt deja delimitate pe jos, numai că am considerat că nu este suficient și putem face puțin mai mult".

Planurile pentru piețe vor fi puse în aplicare până la sfârșitul săptămânii viitoare. De asta se va ocupa o echipă mixtă formată din reprezentanți ai Primăriei Capitalei, polițiști, jandarmi și pompieri.

 

Masca, obligatorie până pe 16 noiembrie cel puțin

 

Atenție! Dacă nu respectați regulile în piețele publice sau private polițiștii vor împărți amenzi.

"Vă rog să purtați masca corespunzător. De ce nu o purtați corespunzător? Am dat-o acum puțin că nu m-am înțeles cu femeia asta".

"Mi se aburesc ăștia. Credeți că eu stau de vorbă cu dumneavoastră? Mi se aburesc ochelarii”.

În Sectorul 6 sunt 11 piețe, însă deocamdată nu toți administratorii au aflat de noile dispoziții.

Piața Veteranilor: "Nu, nu știm despre ce este vorba, la ora actuală nu știm despre ce este vorba. În legătură cu acest plan... Nu am primit nimic oficial, poate a fost astăzi și urmează să primim".

Oficialii se gândesc inclusiv să închidă parcurile pe timpul nopții. Decizia este însă în curs de analizare.

Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei: "După ora 22.00, când activitățile localurilor și teraselor din Municipiul București încetează, foarte mulți tineri se întâlnesc în anumite zone de agrement din Municipiul București și au loc acolo adevărate petreceri cu nerespectarea nici celor mai simple norme de protecție sanitară".

Odată cu înăsprirea măsurilor în statele Uniunii Europene, autoritățile locale se așteaptă la un val de români întorși în țară. Cu toții ar urma să fie plasați în carantină.

Nicușor Dan: "Am identificat două hoteluri, cu 70-80 de locuri de carantinare, pentru cei ce vor veni din afara țării. Dar primăria a mai colaborat de-a lungul vremii cu alte 10 hoteluri pe care le vom contacta".

Așadar, până pe 16 noiembrie cel puțin, masca rămâne obligatorie în București și în aer liber.

Restaurantele rămân închise în interior, iar elevii vor studia doar online. Închise rămân și cinematografele, teatrele ori sălile de jocuri de noroc.

- - - 

Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti a decis, luni, în unanimitate, prelungirea cu două săptămâni a tuturor restricţiilor care sunt în prezent în vigoare.

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunţat, luni, după şedinţa CMSU, că măsurile au fost prelungite, având în vedere rata de infectare cumulată în ultimele 14 zile este de 3,91 cazuri la mia de locuitori.

Şcolile vor funcţiona în continuare în sistem online până în 16 noiembrie înclusiv. ”Singura decizie normală şi firească era ca activităţile să continue în sistem online”, a precizat Traian Berbeceanu.

”Am apreciat că măsuri restrictive suplimentare nu se impun (...) Nu este normal să suprareglementăm, atâta timp câ eu şi colegii din Comitet am apreciat că nu sunt suficient de bine aplicate măsurile deja stabilite”, a adăugat prefectul Capitalei, precizând că autorităţile se vor concentra pentru a fi respectate mai bine aceste măsuri, potrivit News.ro.

Prefectul municipiului Bucureşti a precizat că rata de infectare a crescut, fiind, luni, de 3,91, faţă de 3,79 cât a fost duminică.

Berbeceanu s-a referit la obligativitatea decalării programului de către angajatorii privaţi şi publici, stabilită prin HG 856/ 2020, dar care nu se aplică.

”Chiar la nivelul Prefecturii, de mâine, jumătate dintre angajaţi vor veni de la ora 7, iar ceilalţi la ora 9.00”, a declarat Berbeceanu, explicând că astfel se se va evita aglomeraţia la metrou şi în mijloacele de transport ale STB.

”Ne vom asigura că şi operatorii privaţi din municipiul Bucureşti vor respecta această prevedere”, a adăugat”, a declarat, la rându său, primarul gneral Nicuşor Dan.

Restricţiile se vor aplica până în 16 noiembrie, la ora 24:00

Orban despre funcţionarea şcolilor în context COVID: Nu există un model european
 

 

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că la nivel european nu există un model cu privire la şcoli, în contextul pandemiei de COVID-19.

"Nu există un model european. Dacă o ţară ia o măsură nu înseamnă că ţara respectivă e un model european. La nivelul Comisiei Europene nu există o strategie care să fie unitară şi care să fie aplicată de ţările europene. Dacă ar fi existat o astfel de strategie, cu siguranţă am fi aplicat-o. Fiecare ţară a avut particularităţi, a avut situaţii specifice, care nu pot fi comparate între ele. În ceea ce ne priveşte pe noi, încă de la începerea şcolii am adoptat acest sistem, pentru că am încercat să creăm un echilibru între nevoia de a asigura educaţia copiilor noştri şi în acelaşi timp nevoia de a proteja sănătatea copiilor noştri. Din cauza aceasta se trece pe online, de exemplu, când se depăşeşte un indice de peste 3 la mie, care este considerat un indice de răspândire a virusului care ar putea să creeze un pericol suplimentar pentru copii şi pentru cadrele didactice în şcoală. Sistemul funcţionează de la data de 14 septembrie. Avem o lună jumătate. Urmărim permanent ce se întâmplă, facem evaluări permanente. (...) Pe baza evaluării specialiştilor am stabilit acest mod de funcţionare a şcolii în România", a spus Orban, la sediul PNL.

El a fost întrebat cu privire la faptul că sunt ţări care au apelat la închiderea totală a activităţilor, dar au lăsat şcolile deschise, în contextul creşterii cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus.
 

 

Citește și...
Copil de 7 ani, internat la Timișoara cu o boală extrem de rară. Simptomele sunt îngrozitoare
Copil de 7 ani, internat la Timișoara cu o boală extrem de rară. Simptomele sunt îngrozitoare

Un copil în vârstă de 7 ani care suferă de varicelă hemoragică, o maladie foarte rară, este internat la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara. În cazul băieţelului, boala vine pe fondul unei afecţiuni oncohematologice.

 

Un bărbat de 40 de ani din Iași a ajuns la urgențe, după ce a fost împușcat în plină stradă de un cunoscut
Un bărbat de 40 de ani din Iași a ajuns la urgențe, după ce a fost împușcat în plină stradă de un cunoscut

Un bărbat de 40 de ani din Iași a ajuns noaptea trecută la urgențe, după ce a fost împușcat în plină stradă. Glonțul i-a perforat un plămân, au constatat medicii.

Cel mai mare târg de jucării din Europa, la Nuremberg. Au succes noile tehnologii
Cel mai mare târg de jucării din Europa, la Nuremberg. Au succes noile tehnologii

Cel mai mare târg de jucării din Europa are loc în aceste zile, la Nuremberg, în Germania. Este un tărâm magic, de unde copiii abia se îndură să plece acasă. Peste 200 de producători de jucării din întreaga lume și-au expus creațiile.

Recomandări
Rusia celebrează 80 de ani de la victoria sovietică de la Stalingrad. Putin participă la manifestări
Rusia celebrează 80 de ani de la victoria sovietică de la Stalingrad. Putin participă la manifestări

Rusia marchează joi 80 de ani de la victoria sovietică în bătălia de la Stalingrad, moment de cotitură major al celui de-al Doilea Război Mondial şi simbol al patriotismului susţinut cu forţă dublată de Vladimir Putin în plină ofensivă în Ucraina.

 

Peste nouă ani am putea merge pe autostradă de la Ploiești la Brașov. Proiectul a stârnit controverse din cauza costului
Peste nouă ani am putea merge pe autostradă de la Ploiești la Brașov. Proiectul a stârnit controverse din cauza costului

Peste nouă ani am putea merge pe autostradă de la Ploiești la Brașov, dacă totul se desfășoară conform planurilor de pe hârtie.

Zelenski a anunțat percheziții și demiterea şefilor serviciului vamal: “Schimbăm atât cât este necesar”
Zelenski a anunțat percheziții și demiterea şefilor serviciului vamal: “Schimbăm atât cât este necesar”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat, miercuri, că şefii serviciului vamal au fost demişi şi că s-au făcut mai multe percheziţii.