Moldova este în doliu, după moartea arhiepiscopului Pimen. Care a fost ultima sa dorinţă

Ultima actualizare: 21-05-2020 19:29

Moldova este în doliu. La Suceava, sute de oameni își iau rămas bun de la Arhiepiscopul Pimen, care va fi înmormântat vineri, după ce a răpus de Covid-19.

Cu toate că regulile sunt clare în cazul celor decedați din cauza acestei boli, mai mulți credincioși le-au încălcat și atins sicriul. 

Tot joi, a fost îndeplinită și una dintre dorințele episcopului, care a vrut ca plecarea sa din această lume să fie însoțită de sunetul de bucium.

La moartea mea, să sune buciumul din Bucovina”. Este dorința lăsată prin testament de Înalt Prea Sfințitul Pimen.

Joi, buciumașii din Câmpulung Moldovenesc i-au cântat a jale, în fața bisericii unde este vegheat trupul său.

Aristotel Erhan, buciumaș: ”Am venit ca să ne facem datoria de suflet conform tradiției bucovinene. La noi, cei care pleacă la Domnul sunt trâmbițați. Plecarea spre Dumnezeu se face pe sunet de bucium”.

O altă dorință este ca la înmormântare să se audă în fundal marșul funebru al lui Chopin și balada lui Ciprian Porumbescu.

Sute de oameni au venit joi, încă de la primele ore, la Catedrala din Suceava să își ia rămas bun de la cel care le-a fost pastor vreme de 30 de ani.

Era harnic și modest. Se citea bunătatea lui în privire. Un om deosebit”.

Un preot foarte bun, care a avut grijă de noi și la toate slujbele ne binecuvânta și ne spunea să fim sănătoși”.

Suntem chiar triste, triste că s-a întâmplat”.

Pentru păstrarea distanței, în curtea mănăstirii s-au marcat locurile cu tricolor. Încă de miercuri seara, mitropolitul Moldovei le-a cerut oamenilor să păstreze distanța.

 

Călugării au montat un gard pentru a-i ține pe credincioși departe

 

Mitropolit: ”Nu începem slujba până nu vă răsfirați la doi metri persoană de persoană”.

Miercuri seară, după ce Arhiepiscopul Pimen a fost depus în biserică, mai mulți credincioși n-au mai ținut cont de reguli și s-au atins de sicriu pentru a-și lua rămas bun.

Ca să-i poată ține la distanță, călugării au montat un gard.

Vineri, cortegiul se va deplasa de la Suceava la Mănăstirea Sihăstria Putnei, unde Arhiepiscopul Pimen va fi așezat în mormântul pe care singur și l-a pregătit de multă vreme.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO