ÎPS Pimen a murit, răpus de coronavirus. Cel mai în vârstă membru al Sfântului Sinod avea 90 de ani
Înaltul Preasfințitul Pimen, arhiepicopul Sucevei și Rădăuților, a încetat din viață, după o cumplită luptă cu noul coronavirus.
IPS Pimen va fi înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Dacă va fi posibil, slujba înmormântării se va face la Suceava, apoi trupul neînsuflețit va fi dus la această mănăstire. Încă nu a fost stabilită ziua înmormântării.
ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor se afla în stare gravă, pe secţia de ATI a Institutului ”Matei Balș” din Capitală.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ierarhul în vârstă de 90 de ani era intubat și ventilat mecanic din seara zilei de 1 mai, după ce a suferit complicaţii pulmonare.
În afară de tratamentul cu plasmă, ÎPS Pimen a beneficiat și de tratamente revoluționare, care au dat rezultate foarte bune în alte locuri ale lumii.
ÎPS Pimen a fost adus de la Suceava la Bucureşti pe data de 20 aprilie cu un elicopter MI8, alături de un pacient de 47 de ani aflat la acea dată în stare gravă.
Medicii SMURD Iaşi au spus la acea vreme că a fost o misiune de noapte deosebită, făcută în sprijinul pacienţilor aflaţi în stare gravă.
Vorbim despre o persoană controversată, după ce la începutul anului 2010 ÎPS Pimen fusese declarat fost colaborator al Securității.
ÎPS Pimen, despre pandemie: ”Este un război”
ÎPS Pimen a fost unul dintre cei mai iubiți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române.
A vorbit despre vremurile de cumpănă ale pandemiei chiar înainte de se infecta el însuși: ”Trebuie să vin în ajutorul celor aflați în nevoie, este un război, un război sufletesc, un război social, un război în domeniul faptelor de întrajutorare, în prima linie se află medicii și întreg corpul sanitar, se află oamenii care au menirea, care trebuie să asigure ordinea și măsurile de prevenire a îmbolnăvirii. Trebuie să stăm departe unii de alții fizic, nu și sufletește, trebuie să stăm în casele noastre”.
”Astăzi trecem printr-o mare încercare privind sănătatea trupului, viața noastră, anume epidemia cauzată de coronavirus. Remediul pentru acum e să dăm ascultare recomandărilor și îndrumărilor medicilor, respectând măsurile, ținând seama de principiul Sfintei Scripturi, întăi firescul, apoi duhovnicescul”, a mai spus ÎPS Pimen.
Înaltul ierarh a fost cel mai în vârstă membru al Sfântului Sinod.
El a rămas în memoria românilor ca fiind cel care l-a adus pe Regele Mihai la Mănăstirea Putna, în 1992.