Cine a decis ca IPS Pimen al Sucevei să fie adus cu elicopterul la Bucureşti

×
Codul embed a fost copiat

Sunt clipe de cumpănă pentru Înalt Preasfințitul Pimen al Sucevei și Rădăuților. În vârstă de 90 de ani, acesta a fost diagnosticat cu coronavirus.

Pentru că era extrem de slăbit și avea febră, s-a decis aducerea lui marți în București, la ”Institutul Matei Balș”.

În același elicopter care l-a transportat s-a aflat și un pacient, mai tânăr, dar în stare critică.

În privința Înalt Preasfințitului Pimen, medicii își păstrează doza de optimism, pentru că, spun ei, în ciuda vârstei, nu are boli cronice.

De statura unui copil, plăpând și cu o voce domoală, Înalt Preasfințitul Pimen le-a transmis oamenilor binecuvântări și sfaturi înțelepte de Paște.

Citește și
Poluare
Studiu: Nivelul ridicat al poluării ar putea crește riscul deceselor în rândul persoanelor infectate cu Covid-19

A fost prezent inclusiv luni la biserică la Sfânta Liturghie, înainte să fie diagnosticat pozitiv cu Covid-19.

Înalt Preasfințitul Pimen: ”Trebuie să vin în ajutorul celor aflați în nevoie, este un război, un război sufletesc, un război social, un război în domeniul faptelor de întrajutorare, în prima linie se află medicii și întreg corpul sanitar, se află oamenii care au menirea, care trebuie să asigure ordinea și măsurile de prevenire a îmbolnăvirii. Trebuie să stăm departe unii de alții fizic, nu și sufletește, trebuie să stăm în casele noastre'”.

 

Nu el a cerut să fie dus la București

 

Fost călugăr și stareț al mănăstirii Putna, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților are 90 de ani. Ierarhul a început să se simță rău încă de joi, dar starea de sănătate i s-a înrăutățit luni.

A ajuns la spitalul din Suceava în stare de urgență, destul de afectat, spun medicii de acolo, slăbit, cu temperatură și o imagine a bolii medie spre severă.

Rezultatul testului a fost pozitiv și s-a decis transportarea pe cale aeriană cu un elicopter, împreună cu un alt pacient în vârstă de 40 de ani, în stare gravă și ventilație mecanică, la Institutul ”Matei Balș” din Capitală.

De precizat că nu ierarhul a cerut să fie adus la București, ci medicii au decis acest lucru.

Pe durata zborului, atât Înalt Preasfințitul, cât și cel de al doilea pacient transportat, ambii în stare stabilă, dar și cele 6 cadre medicale și pilotul au purtat echipamente complete de protecție.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Iași: ”A fost o misiune deosebită de noapte, făcută cu elicoptul MI 8. Spitalul Județean Suceava a avut nevoie de sprijin cu acești pacienți, erau critici, iar numărul din ATI de acolo e foarte mare, a pacienților din ATI, e posibil să fie și alte solicitări”.

Acum, înaltul ierarh este internat într-o rezervă, unde este monitorizat permanent.

Are pneumonie medie spre severă și este monitorizat permanent.

 

”Este o persoană cu o viață cumpătată”

 

Dr. Adrian Marinescu, Institutul ”Matei Balș”: ”Din fericire, este o stare generală bună, vorbim de o infecție cu Sars Cov 2 medie, asta înseamnă că există pneumonie, dar nu sunt complicații importante. Așa cum știm, această infecție poate să evolueze imprevizibil, dar e o persoană cu o viață cumpătată, care nu are boli preexistente importante, e un exemplu pentru noi toți cum ar trebui să fim”.

Direcția de Sănătate Publică Suceava a demarat o anchetă epidemiologică la Mănăstirea Sfântul Ioan.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR: ”IPS Pimen a slujit la Înviere și în cursul dimineții de ieri, firește înconjurat de un sobor de slujitori de la mănăstirea din Suceava. Din câte știu, nu a ieșit din mănăstire, nici nu au intrat persoane din afara comunității, dar mănăstirea are aproximativ 20 de persoane, desigur rămân în izolare”.

Înalt Preasfințitul Pimen s-a implicat în ajutorarea cadrelor medicale din prima linie și a trimis Spitalului Județean Suceava, din partea bisericii, două aparate de ventilație.

IPS Pimen: ”Nu e de ajuns să-i spui celui care vine să ceara ajutor: ”mergi în pace”, ci trebuie să-i dai ceva”.

Vasile Bănescu: ”A fost văzut întotdeauna ca un om foarte cald, ierarh părinte blând și foarte prezent în eparhia sa și în mijlocul comunităților. A fost present, a slujit de Înviere, a predicat inclusiv despre importanța grijii pe care trebuie să o avem în acest context”.

 

L-a adus pe Regele Mihai la Mănăstirea Putna

 

IPS Pimen: ”Astăzi trecem printr-o mare încercare privind sănătatea trupului, viața noastră, anume epidemia cauzată de coronavirus. Remediul pentru acum e să dăm ascultare recomandărilor și îndrumărilor medicilor, respectând măsurile, ținând seama de principiul Sfintei Scripturi, întăi firescul, apoi duhovnicescul”.

Ierarhul a fost cel care, în 1992, l-a invitat pe Regele Mihai la Mănăstirea Putna.

Preot de la Putna: ”A venit multă lume din sate, l-au întâmpinat cu lacrimi în ochi și i-au mulțumit Înaltului că a făcut acest gest de reconciliere. A venit cu Regina Ana și au fost primiți frumos, au venit cu nepotul, a fost tare frumos, a fost tot așa în zile de Paste, a fost ca o coborâre a păcii Învierii spre o țară zbuciumată, o țară care nu știa încotro va merge”.

Înalt Preasfințitul Pimen este cel mai în vârstă membru al Sfântului Sinod.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Coronavirus România, LIVE UPDATE 21 aprilie. 498 de decese
Coronavirus România, LIVE UPDATE 21 aprilie. 498 de decese

Coronavirus România, LIVE UPDATE 21 aprilie. Numărul românilor uciși de COVID-19 a urcat marți la 498. În plus, a apărut un nou focar în județul Suceava - de această dată într-un centru de reabilitare neuro-psihică.

Studiu: Nivelul ridicat al poluării ar putea crește riscul deceselor în rândul persoanelor infectate cu Covid-19
Studiu: Nivelul ridicat al poluării ar putea crește riscul deceselor în rândul persoanelor infectate cu Covid-19

Nivelul ridicat al poluării ar putea crește riscul deceselor în rândul persoanelor infectate cu Covid-19, potrivit unor studii.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.