Filmul protestelor dupa votul Senatului in cazul Oprea. Fiul lui Gabriel Oprea: "Nu mai suport". FOTO si VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Peste o mie de oameni s-au adunat joi seara in fata Parlamentului Romaniei, scandalizati ca senatorii au facut scut, in jurul lui Gabriel Oprea si l-au lasat cu imunitatea intacta.

In fata revoltei populare, liberalii si social democratii s-au gandit ca ar trebui reluat votul in privinta lui Oprea, asta desi procedural nu este posibil. Protestatorilor li s-a alaturat si tatal lui Bogdan Gigina, care in lacrimi a spus pe cine-i considera vinovati pentru moartea fiului sau.

Tatal lui Bogdan Gigina: "Vinovati sunt toti. Conducerea Brigazii Politiei Rutiere din acea vreme, Gabriel Oprea si firma de gaze. Sper ca justitia sa isi spuna ultimul cuvant. Gabriel Oprea nu m-a cautat niciodata. Ii doresc sa nu aiba parte de ce am avut noi."

Peste 2000 de oameni au iesit sa protesteze impotriva lui Gabriel Oprea si a senatorilor care l-au scapat pe fostul ministru de interne de inceperea urmarii penale pentru ucidere din culpa.

Participantii si-au exprimat revolta fata de alesi in fata intrarii Senatului. Votul de miercuri a starnit un val de emotie in mediul online care s-a revarsat in cele din urma in strada.

Citește și
gabriel oprea
Gabriel Oprea ia in calcul demisia din Parlament. "Toti suntem oameni si la un moment dat cedezi"
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți europeni din domeniul apărării

 

Mai multi motociclisti si-au aratat, solidaritatea fata de Bogdan Gigina si fata de cei care cer in strada dreptate in numele fostului politist.

Pe de alta parte baiatul lui Gabriel Oprea a reactionat pe Facebook dupa ce miercuri seara mama sa a ajuns la spital, spune el ,din cauza unor oameni care le vor raul.

Fiul lui Gabriel Oprea: "Nu mai suport sa-mi vad parintii suparati, pe mama plangand in fiecare zi, rugandu-se pentru toate durerile si relel care ni se intampla...nu sunt in stare si nu am experienta necesara sa comentez niciun caz. Dar nu pot sa-l omoare pe tatal meu si pe mama ea din cauza unor nedreptati care se intampla.Nu mai suport sa vad cum niste oameni care calca pe cadavrul lui Bogdan, profita si vor sa-i atinga pe oameni la inima doar ca sa-i distruga pe mama si pe tata."

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis a condamnat gestul senatorilor si cere schimbarea sistemului de imunitati.In plin scandal liberalii au anuntat ca luni vor solicita reluarea votului in Senat. Si i-au cerut si liderului PSD, Liviu Dragnea sa sustina acest demers. Ulterior si Gabriel Oprea a scris pe Facebook ca ii va solicita presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, sa supuna la vot inca o data cererea DNA. Daca luni isi ruga colegii sa il ajute si sa ii fie alaturi in fata procurorilor acum ii va ruga sa il lase fara imunitate.

Insa, conform regulamentului, procedura nu poate fi reluata de Camera superioara a Parlamentului. Votul a fost deja publicat in Monitorul Oficial si transmis Parchetului General. Votul ar putea fi reluat doar daca procurorii DNA transmit o noua cerere de urmarire penala pe numele fostului vicepremier, acuzat de ucidere din culpa si vin cu probe noi.

Proteste au fost si in orasele mari din tara unde oamenii nemultumiti de votul parlamentarilor care-l protejeaza pe Gabriel Oprea au pregatit pancarte si mesaje de revolta. "Vrem legalitate, nu imunitate!" au strigat oamenii care cer ca Oprea sa fie judecat la fel ca ceilalti cetateni ai tarii.

Conform jandarmilor, in Piata Victoriei din Timisoara s-au adunat aproape o suta de persoane. Oamenii au cerut insintent demisia din Senat a lui Oprea si sa se faca dreptate pentru politistul Bogdan Gigina si la Brasov. 200 de persoane si-au exprimat si in piata Unirii din Cluj-Napoca nemultumirea fata de votul parlamentarilor. Protestul a fost initiat pe Facebook unde peste 5000 de persoane isi anuntasera prezenta.

FILMUL EVENIMENTELOR

UPDATE 22:00 Protestatarii de la mitingul din Capitala, organizat joi seara impotriva votului dat de Camera superioara a Parlamentului privind urmarirea penala a lui Gabriel Oprea, au eliberat bulevardul 13 Septembrie, la aproximativ doua ore si jumatate de la inceperea protestului.

Traficul rutier in zona a fost reluat la ora 21,30, pe ambele sensuri, dupa ce a fost intrerupt timp de aproximativ o ora.

UPDATE 21:20 2.000 de persoane sunt in acest moment in fata Parlamentului si scandeaza impotriva senatorilor care l-au salvat pe Oprea de DNA.

UPDATE 19:50 Surse din Ministerul Afacerilor Interne au precizat, pentru AGERPRES, ca sunt in strada aproximativ 1.000 de persoane, dar si circa 100 de jandarmi.

Protestatarii afiseaza pancarte pe care se poate citi: "(L)Egalitatea in fata legii", "Nimeni nu este mai presus de lege", "Asanarea justitiei, raspunderea magistratilor", "Mandatati sa reprezentanti, nu sa abuzati", "Parlamentari voi sunteti gunoiul Romaniei", "Cancerul care distruge tara", "Sobolanii care fug de justitie", "Vrem dreptate".

De asemenea, sunt afisate pancarte cu poza politistului Bogdan Gigina, pe care este scris mesajul "Alaturi de familia Gigina".

Cei prezenti la protest scandeaza lozinci impotriva fostului vicepremier Gabriel Oprea.

Protestul a fost anuntat pe Facebook, iar initiatorii precizeaza ca se gandesc la cei care nu mai sunt si nu-si mai pot cere singuri dreptate. Este si cazul politistul Bogdan Gigina, care a murit in timp ce il escorta pe Oprea.

Cluj: Circa 200 de protestatari, fata de votul parlamentarilor in cazul Oprea

Aproximativ 200 de persoane au protestat, joi seara, la Cluj-Napoca, fata de votul parlamentarilor in cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea.

''Nu este un protest politic, nu sustinem niciun partid si ne dorim o clasa politica mai responsabila'', a spus unul dintre protestatari.

Un alt protestatar a afirmat ca a participat la actiunea de protest pentru ca ii pasa de Romania. ''Cand votam ar trebui sa ne gandim mai bine si ar trebui sa fim mai implicati in viata sociala'', a mentionat acesta.

Protestatarii au scandat ''Uniti salvam toata Romania'', ''Integritate, nu imunitate'' si au purtat pancarte pe care, printre altele, se putea citi ''DNA nu te Oprea'', ''Coruptia ucide'', ''Cercetati, nu imunizati''. De asemenea, unii au purtat o imagine a Palatului Parlamentului cu inscriptia ''Casa omorului''.

Oamenii s-au adunat in Piata Unirii din Cluj Napoca, in urma unui apel pe retelele de socializare, apoi au pornit intr-un mars prin zona centrala a orasului. Totodata, ei au tinut un moment de reculegere pentru victimele de la clubul Colectiv.

Dolj: Circa 20 de persoane au protestat la Craiova fata de votul din Senat in cazul lui Gabriel Oprea

Circa 20 de de persoane mobilizate prin intermediul retelelor de socializare s-au adunat, joi dupa-amiaza, in Piata Prefecturii din Craiova pentru a protesta fata de votul dat in Senat in cazul fostului ministru Gabriel Oprea, ei cerand ca acesta sa fie judecat ca orice cetatean.

Protestatarii au purtat afise pe care scria "Casa omorului", "Cercetati, nu imunizati", "DNA nu te Oprea", "Egalitate de drepturi" si au aprins cateva candele pentru politistul Bogdan Gigina.

"As vrea ca de acum inainte sa fie eliminata prevederea potrivit careia parlamentarii sa poata fi trimisi in judecata ca orice cetatean, nu doar cu acordul lor. Sunt oameni ca si noi si trebuie si ei sa se supuna legilor", a spus unul dintre protestari. El a venit la protest cu o pancarta pe care era scris Articolul 16, alin. 1 si 2 din Constitutia Romaniei: "Cetatenii sunt egali in in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. Nimeni nu este mai presus de lege".

Iasi: Peste 60 de persoane la protestul fata de votul senatorilor in cazul Oprea

Peste 60 de persoane s-au adunat joi seara in Piata Unirii, unul dintre locurile simbol ale Iasiului, pentru a lua parte la mitingul organizat in semn de protest fata de votul senatorilor in cazul fostului vicepremier si ministru de Interne, Gabriel Oprea.

La protest participa atat reprezentanti ai societatii civile cat si reprezentanti ai mediului cultural, artistic sau politic. Astfel, printre cei peste 60 de protestatari se afla consilierul local independent Andrei Postolache, fostul deputat Traian Ranja, presedintele Forta Moldova Iasi, Mihai Lupu de la Pentru Iasi.

"Suntem aici pentru ca este inacceptabil ce s-a intamplat in Senatul Romaniei. Conceptul de imunitate parlamentara este folosit in mod abuziv si aberant de catre parlamentarii nostri. Acest lucru trebuie schimbat. Trebuie aplicat acelasi tratament pentru toti. Nu putem accepta un astfel de mod de a face lucrurile", a declarat consilierul local independent Andrei Postolache.

Printre protestari poate fi vazut si scriitorul Dan Lungu, directorul filialei iesene a Muzeului Literaturii Romane. "In fata legii trebuie sa fim cu totii egali, in mod nediscriminatoriu, nepartinitor. Asta trebuie sa se intample", a spus scriitorul Dan Lungu.

De asemenea, la protest au venit si persoane care au luat parte la protestele declansate si la Iasi dupa tragedia de la clubul bucurestean Colectiv.

"Consideram ca moartea unui om nu trebuie dezbatuta in Parlament, ci in Tribunal. Astfel de incidente nu trebuie sa se intample in societatea romaneasca. Imunitatea parlamentara ar trebui eliminata. Aceasta problema este de importanta foarte mare", a declarat un protestatar.

Un altul considera ca "nu ar mai trebui sa moara oameni ca ceva sa se schimbe pozitiv, ar trebui ca toata lumea sa primeasca aceleasi pedepse pentru faptele lor". Actiunea de protest a fost convocata printr-un apel lansat pe reteaua Facebook.

Galati: Protest cu zeci de persoane fata de votul dat in Senat in cazul Oprea

Cateva zeci de persoane s-au adunat joi in parcul din cartierul tiglina I din Galati pentru a protesta fata de votul dat in Senat in cazul fostului ministru Gabriel Oprea.

Protestatarii s-au mobilizat prin intermediul retelelor de socializare si cer ca fostul ministru sa fie judecat ca orice cetatean. Ei au afisat pe coli mesaje de protest printre care ''Nimeni nu este mai presus de lege", ''Oprea judecat, dar nu la Senat", ''Parlamentarii nu sunt judecatori", ''Stop abuzului de putere".

''Noi daca gresim ajungem in instanta, ei nu. Cine greseste trebuie sa ajunga in fata legii. imi pare rau ca ne-am adunat atat de putini", a declarat un protestatar.

Potrivit autoritatilor locale, protestul nu este autorizat.

Timis: Peste 100 de persoane la protestul impotriva fostului vicepremier Gabriel Oprea si a parlamentarilor

Peste o suta de persoane au participat joi seara la protestul organizat in Piata Victoriei din Timisoara, reprezentanti ai acestora afirmand ca sunt nemultumiti de faptul ca 'generalul Gabriel Oprea refuza sa-si dovedeasca nevinovatia in instanta' si pentru ca parlamentarii sunt 'peste lege'.

'Vrem sa nu-si mai bata joc de tara cei pe care i-am votat, pentru ca-si bat joc in fiecare moment, si cand apar la televizor, si cand deschid gura, si cand nu apar la televizor, si cand tac ne jignesc. si tot ceea ce fac este impotriva celor care i-au trimis acolo si si-au format propria lor clica, iar acum au acolo si un presupus criminal, nu doar hoti. Acest presupus criminal nu vrea sa dovedeasca faptul ca nu este criminal, ci vrea sa ramana cu aceasta stare ambigua de criminalitate. il opreste sa-si dovedeasca nevinovatia frica lui de general (...). Nu cred ca este vinovat, dar sa se duca in fata Justitiei sa-si dovedeasca nevinovatia", a afirmat scriitorul Daniel Vighi, unul dintre organizatorii protestului.

El a adaugat ca se poate constata o problema privind intregul Parlament. "Colegii lui sunt mai mult sau mai putin vinovati, inr-un fel, pentru ca au pus mana de la mana sa ne jefuiasca si-si apara aceste stari de hotie, pentru ca problema nu este el (Gabriel Oprea n.red.), ci este problema intregului Parlament. Este insuportabil sa mai traim intr-o tara in care exista asemenea abuzuri, sa traiesti intr-o tara in care unii sunt peste legi, nu raspund in fata legii si refuza sa o faca', a mai afirmat Daniel Vighi.

La protest au fost prezenti si revolutionari, iar manifestantii aveau pancarde pe care scria 'Mars la tribunal parlament penal!' si alte sloganuri indreptate impotriva coruptiei. Ei au facut mai multe ronduri ale Pietei Victoriei, timp de o ora, actiunea incheindu-se in jurul orei 18,45, fara a fi inregistrate incidente.

Parlamentarii ar vrea reluarea votului, dar nu este posibil

In fata valului de revolta populara, joi liberalii si social democratii s-au gandit ca ar trebui reluat votul in privinta lui Oprea, asta desi, procedural, nu este posibil.

Participantii au tinut sa isi exprime revolta fata de parlamentarii care, in urma cu trei zile, au decis sa il protejeze pe fostul ministru de Interne Gabriel Oprea de urmarirea penala ceruta de DNA. Votul a starnit un val de emotie in mediul online, iar multi au iesit in strada ca sa arate ca le

Protestatar: "DNA sa vina sa va ia! Nu va mai votam!"

In Piata Victoriei din Timisoara, s-au adunat aproape o suta de persoane, conform numaratorilor jandarmilor.

Protestatara: "Daca mi se parea normal ce s-a intamplat, nu eram aici."

Oamenii cer insistent demisia din Senat a lui Oprea si, astfel, dreptate pentru politistul Bogdan Gigina. Joi, si presedintele Romaniei, Klaus Iohannis a condamnat public gestul senatorilor.

Klaus Iohannis: "Cred ca acest vot care in sine nu este singular din pacate, arata foarte clar ca este nevoie de o reinoire, de o curatire a clasei politice si ca este nevoie de reforma parlamentare. Fiecare trebuie sa hotareasca singur ce face. Dar Senatul si Camera Deputatilor sa inteleaga odata pentru totdeauna ca acolo nu se voteaza vinovatia sau nevinovatia cuiva. Asta se stabileste in instanta."

In plin scandal, liberalii au anuntat ca luni vor solicita reluarea votului in Senat. Si i-au cerut si liderului PSD, Liviu Dragnea, sa ii sustina in acest demers. Ulterior, si Gabriel Oprea a scris pe Facebook ca ii va solicita presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, sa supuna la vot inca o data cererea DNA. Daca luni isi ruga colegii sa il ajute si sa ii fie alaturi in fata procurorilor, acum ii va ruga sa il lase fara imunitate.

Insa, conform regulamentului, procedura nu poate fi reluata de Camera superioara a Parlamentului. Votul a fost deja publicat in Monitorul Oficial si transmis Parchetului General.

Votul ar putea fi reluat doar daca procurorii DNA transmit o noua cerere de urmarire penala pe numele fostului vicepremier, acuzat de ucidere din culpa si vin cu probe noi.

Articol recomandat de sport.ro
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Citește și...
Klaus Iohannis:
Klaus Iohannis: "Curatirea clasei politice este o necesitate. Nu este nevoie sa se renunte la toate imunitatile"

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca votul din Senat in cazul lui Gabriel Oprea arata ca este nevoie in continuare de o "curatire" a clasei politice si ca Parlamentul trebuie sa inteleaga ca nu este datoria sa sa stabileasca vinovatii.

Gabriel Oprea ia in calcul demisia din Parlament.
Gabriel Oprea ia in calcul demisia din Parlament. "Toti suntem oameni si la un moment dat cedezi"

Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea a declarat, miercuri, ca a comis o eroare prin faptul ca a cerut colegilor din Senat sa voteze impotriva incuviintarii urmaririi sale penale pentru uciderea din culpa a politistului Bogdan Gigina.
 

Protest fata de decizia Senatului in cazul lui Gabriel Oprea, joi seara. Mii de oameni anunta ca vor iesi in strada
Protest fata de decizia Senatului in cazul lui Gabriel Oprea, joi seara. Mii de oameni anunta ca vor iesi in strada

Un protest fata de decizia Senatului in cazul lui Gabriel Oprea a fost initiat pe Facebook, fiind anuntat pentru joi, incepand cu ora 18:00, in fata Parlamentului.

Recomandări
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice

În România există un deficit uriaș privind serviciile de recuperare. Astfel de unități sunt închise din cauza incompetenței autorităților, iar în unele județe nu există.

A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante
A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante

De vineri, timp de 30 de zile politicienii sunt în campanie electorală. Autoritatea care supraveghează desfășurarea alegerilor le-a interzis să mai organizeze spectacole, bâlciuri, focuri de artificii ori să le ofere alegătorilor orice fel de cadouri.

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani
Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete cumparate de la americani.