Dupa RADET, ELCEN cere intrarea in insolventa. Cum a reusit Iasiul sa rezolve eficient problema termoficarii

×
Codul embed a fost copiat

Consiliul de Administratie al ELCEN va solicita joi intrarea in insolventa a producatorului de energie.

Elcen are datorii de 147,2 milioane de lei la Distrigaz. Totodata, ca urmare a datoriilor acumulate de RADET catre ELCEN, societatea (ELCEN) se afla in imposibilitatea de a-si onora platile catre furnizorii si distribuitorii de materii prime, materiale si servicii. Miercuri, Consiliul General al Muncipiului Bucuresti a aprobat intrarea in insolventa a Regiei de Distributie a Energiei Termice din Bucuresti (RADET).

Alimentarea cu energie termica a Capitalei nu va fi afectata in aceasta iarna, chiar daca ELCEN si RADET vor intra in insolventa, atata vreme cat va exista o coordonare intre ELCEN, RADET si primarie, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Dan Agrisan, membru in Consiliul de Administratie al Electrocentrale Bucuresti.

El a precizat ca, in cursul dupa-amiezii de joi, Consiliul de Administratie al ELCEN se va intruni pentru a discuta care sunt solutiile pe care le poate aborda compania dupa decizia RADET de a-si cere insolventa, una dintre solutii fiind intrarea in insolventa inclusiv a ELCEN. "S-a facut o analiza a situatiei, analiza pe care o vom discuta dupa-amiaza in CA. Se vor analiza mai multe optiuni. Cu siguranta, o sa fie pe masa toate solutiile. Daca ELCEN nu ar intra in insolventa, ar fi intr-o situatie si mai dificila decat daca ar intra", a sustinut Agrisan.

El a explicat ce ar insemna pentru ELCEN intrarea in insolventa. "Se vrea o protectie temporara cu privire la datoriile din trecut si o obligatie de a fi foarte corecti si exacti cu privire la plata datoriilor curente, precum si o posibilitate de reorganizare in viitor. Depinde destul de mult de modul in care ne vom sincroniza cu RADET si cu primaria, sa nu existe o relatie tensionata. Suntem dependenti unii de altii, suntem constienti de acest lucru, nu vrem sa murim impreuna, ci sa furnizam caldura si apa calda Bucurestiului. Deci, este esentiala o buna coordonare si o buna comunicare cu dumnealor, chiar daca suntem pe pozitii divergente", a spus Dan Agrisan.

Citește și
Radet
Conducerea RADET a demisionat. Presedintele Consiliului de Administratie: "Este un semnal de cod rosu"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Intrebat daca situatia actuala poate ameninta alimentarea cu energie termica in aceasta iarna pentru locuitorii Capitalei, Agrisan a sustinut ca acest lucru depinde de modul in care se coordoneaza toti actorii de pe lantul de producere si furnizare a caldurii. "Riscul ca alimentarea sa fie amenintata exista in fiecare an, dar nu depinde in totalitate de noi. Nu vad un risc mai mare in momentul de fata, daca ne coordonam cu primaria si cu RADET. Am convingerea ca isi vor asuma posibilitatile pe care le au pentru furnizarea energiei. Nu cred ca vor fi probleme, solutii exista si din partea dumnealor. Nu am vazut vreo dorinta de a lasa responsabilitatea pe umerii altora", a subliniat reprezentantul ELCEN.

Potrivit acestuia, intrarea in insolventa a RADET inseamna o incercare de rezolvare a situatiei care treneaza de cativa ani cu privire la lantul datoriilor din acest sector. "Gestul acesta de a introduce RADET in insolventa este un gest care cu siguranta ne impacteaza pe noi si ne obliga sa luam niste masuri, insa este un gest care poate fi catalogat si drept curajos. Inseamna sa-ti asumi sa rezolvi o problema. Este de apreciat faptul ca, dupa atatia ani, s-a hotarat cineva sa incerce sa puna punct unei povesti si sa inceapa altceva. Sper ca aceasta hotarare si responsabilitate sa caracterizeze si conducerea primariei si a RADET in continuare si sa inteleaga ca este un prim pas pe un drum destul de dificil, dar, odata intrat pe el, nu se mai poate intoarce", a completat Agrisan.

Miercuri seara, surse din cadrul ELCEN au declarat, pentru AGERPRES, ca, joi, Consiliul de Administratie al companiei va decide daca va solicita intrarea in insolventa a producatorului de energie, intrucat situatia financiara a ELCEN depinde de cea a RADET. "In sedinta Consiliului de Administratie de joi se va decide daca ELCEN va cere, la randul sau, insolventa, intrucat situatia financiara a producatorului de energie este legata de cea a RADET. Trebuie sa ne protejam si noi, la randul nostru, de creditori", au mentionat sursele.

Conducerea RADET a fost mandatata miercuri sa deschida procedura insolventei, un proiect de hotarare in acest sens fiind adoptat in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat, ulterior, ca intrarea in insolventa a RADET inseamna ca Regia va plati facturile la zi catre ELCEN, plati care nu sunt un moft, ci o necesitate absoluta pentru ca populatia sa primeasca apa calda si caldura. "Salut decizia Consiliului General al Capitalei si sper ca o posibila intrare in insolventa a RADET sa permita Regiei sa se restructureze, sa isi gestioneze mai bine banii si sa plateasca facturile la zi. Tin sa precizez ca sustinem orice forma de protectie juridica, atat timp cat societatea se recladeste pe principii solide si nu pericliteaza bunastarea cetatenilor. Insolventa inseamna, in primul rand, plata facturilor la zi", a aratat ministrul.

Regia Autonoma pentru Distributia Energiei Termice (RADET) are o datorie istorica de 3,9 miliarde de lei catre Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), producatorul de caldura si apa calda pentru Capitala. Din cauza acestor datorii acumulate de RADET, ELCEN a acumulat la randul sau debite in valoare de aproximativ 1,8 miliarde de lei.

Cum a rezolvat Iasiul problema termoficarii

In timp ce bucurestenii simt ca ii ia cu racoare, alte primarii au reusit sa isi salveze sistemele de termoficare. La Iasi, reteaua era in pragul colapsului in urma cu 5 ani, cand primaria s-a asociat cu un operator privat care sa administreze sistemul de termoficare.

Mihai Chirica, primarul municipiului Iasi: "Avem un contract de 20 de ani in care suntem coproprietari ai acestei afaceri cu un procent de 10 la suta, avem si parte de dividende, avem si parte de redevente."

Alexandru Teleru, dir. general Veolia Iasi: "Cautam solutii ca sa readucem apartamentele care s-au deconectat din sistem intr-un mod... sa-i convingem ca e mai bine."

Firma asociata cu primaria a reabilitat in ultimul an 20 de scari de bloc cu noul sistem de incalzire pe orizontala, in care fiecare apartament are propriul contor de apa calda.

 Alexandrina Bivolaru, locatar: "La ianuarie am platit 7 milioane, iar in februarie am intrat pe contorizare si am platit in jumatate . Sunt foarte multumita, am capatat independenta, nu mai depind de vecinul."

Daca cineva nu plateste, poate fi debransat doar rau-platnicul, fara sa ii mai afecteze pe ceilalti vecini.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
RADET va intra oficial in insolventa. Ca in fiecare an, Regia ii sperie pe bucuresteni in prag de iarna
RADET va intra oficial in insolventa. Ca in fiecare an, Regia ii sperie pe bucuresteni in prag de iarna

Consilierii generali ai Capitalei au decis, miercuri, inceperea procedurilor de intrare in insolventa a RADET.

Conducerea RADET a demisionat. Presedintele Consiliului de Administratie:
Conducerea RADET a demisionat. Presedintele Consiliului de Administratie: "Este un semnal de cod rosu"

Conducerea Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice Bucuresti a anuntat, joi, ca demisioneaza, din cauza comuncarii deficitare cu CGMB si Primaria Capitalei.

Un fost director RADET, achitat definitiv dupa ce in prima instanta fusese condamnat la 8 ani de inchisoare pentru coruptie
Un fost director RADET, achitat definitiv dupa ce in prima instanta fusese condamnat la 8 ani de inchisoare pentru coruptie

Dan Mavrodin, fost director economic al RADET, si Daniel Ovidiu Gardus, fost director exploatare si mentenanta, au fost condamnati definitiv marti de Curtea de Apel Bucuresti la sase ani, respectiv patru ani inchisoare cu executare.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul
Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul

Cu cheltuieli tot mai mari la buget, Ministerul de Finanțe avertizează într-un document oficial că Guvernul trebuie să facă rost urgent de bani pentru toate majorările oferite în acest an electoral.