Mircea Cartarescu a primit una dintre cele mai prestigioase distinctii literare europene. Premiul acordat de Austria

27-07-2015 12:37


Mircea Cartarescu a primit una dintre cele mai prestigioase distinctii literare europene: Premiul de Stat al Austriei, pentru Literatura Europeana pe 2015.

El devine astfel primul autor roman distins cu acest premiu de traditie, dupa Eugen Ionesco, in 1970.

Ceremonia de decernare a trofeului a avut loc luni, in Austria, in cadrul Festivalului International de la Salzburg. Alaturi de laureat s-au aflat sotia sa Ioana si fiul lor, Gabriel, in varsta de 12 ani. Premiul de stat al Austriei pentru Literatura Europeana a fost decernat de-a lungul anilor unor nume importante, precum Simone de Beauvoir, Umbero Eco sau Milan Kundera.

Mircea Cartarescu: "Fara nicio indoiala este cea mai importanta distinctie literara pe care am primit-o pana acum si este extrem de onoranta avand in vedere lista scriitorilor care au fost premiati cu premiul de stat al Austriei."

 

Pe scena de la Salzburg, scriitorul a vorbit despre motivatia sa de a scrie.

Mircea Cartarescu: "Ceea ce am vrut sa subliniez a fost faptul ca pentru mine cea mai importanta bucurie este scrierea cartilor, pe care nu le scriu neaparat ca sa le public, ci ca sa traiesc in ele."

Duminica seara, Mircea Cartarescu a fost felicitat chiar de presedintele Austriei si de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. Pe langa trofeu, scriitorul roman a primit si 25.000 de euro.

Laureatul de anul trecut al Premiului Nobel, scriitorul francez Patrick Modiano a primit si el Premiul Austriei, in 2012.
In ultimii ani, numele lui Mircea Cartarescu a fost vehiculat printre favoritii la Premiul Nobel pentru Literatura. Acesta nu se gandeste, insa, asa departe.

Mircea Cartarescu: "Obtinerea acestui premiu este o chestiune de loterie, atata vreme cat exista atat de multi oameni, atat de multi scriitori in lume in acest moment. Fireste, fiecare scriitor are o mica sansa, dar eu n-as vrea sa parieze cineva pe sansa mea."

In prezent, autorul roman lucreaza la o noua carte.

Mircea Cartarescu: "Sunt pe terminate cu o carte, sper ca ea va aparea in primavara. Va fi prima mea carte grea si serioasa dupa "Orbitor"."

Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numara volumele Orbitor, Nostalgia si Levantul. In ultimii ani a fost cel mai bine vandut autor roman, iar scrierile sale au fost traduse in peste 20 de limbi.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO