Mulți români și-au încheiat vacanța prilejuită de Sărbătoarea Unirii, cu o lungă zi în trafic. Sejurul a fost plin, spun cei care au petrecut ultimele trei zile, la munte, pe Valea Prahovei.

Au avut zăpadă din belșug, au făcut mișcare, dar la final, au fost nevoiți să îndure aglomerația de pe DN1. Drumul de la Brașov la București a durat și patru ore și jumătate.

La Predeal, coloana de mașini părea încremenită și se întindea pe kilometri întregi, la amiază.

„Trebuie să ajungem la Constanța, cred că mai stăm vreo șapte-opt ore până atunci. Când vii către distracție, parcă merită, dar când pleci", spunea un șofer din trafic.

Unii turiști au ieșit din mașini, să își dezmorțească picioarele.

Teodora Puzdrea, corespondent PROTV: ,,Cozile kilometrice încep înainte de Predeal. Potrivit aplicațiilor de trafic, drumul de aici până în București este parcurs în aproximativ trei ore și jumătate".

Din fericire, drumul nu e singura amintire cu care s-au întors oamenii din vacanță. La Azuga, ninsoarea i-a făcut fericiţi pe vizitatori.

„Este perfect pur și simplu”, spune, bucuros, un copil.

Un bărbat din Buzău nu mai schiase de mult. „La noi ăștia mai în vârstă e mai greu, eu am schiat în copilărie dar e mult de atunci.”

De altfel, monitorii de schi spun că au avut mulți învățăcei pe pârtie, chiar dacă sporturile de iarnă sunt costisitoare. O oră cu instructor ajunge la 120 de lei.

Andrei Pintenaru, instructor de schi: „Cam o oră de schi ajunge undeva la 250 de lei cu totul cu urcări, închirierea unui echipament de schi sau de snowboard”

Cât au costat trei zile de distractie

O plimbare cu sania trasă de cai, de aproximativ jumătate de oră, costă 30 de lei de persoană.

Turistă: „Foarte frumos, superb, o plimbare de vis, ca în poveşti.”

Au fost și turiști care s-au dus la munte doar pentru o zi, cât să ia un pic de aer curat și o masă bună.

„Așa, per masă vreo 300 de lei la cină de exemplu, 4-5 persoane” spun aceștia.

În total, trei zile în care să te bucuri de iarnă și să uiți de grijile zilnice costă peste 3.000 de lei. Calculul include cazare la un hotel de trei stele, masa la restaurant, închirierea echipamentului de schi, lecții zilnice, timp de două ore, cu un instructor, și cartela de transport pe cablu.

De acum și până la Paște, bugetarii nu mai au nicio zi liberă. Următoarea vacanță școlară începe pe 15 aprilie.