Primele imagini de pe Insula Belina. Ministrul Mediului: „Totul este construit ilegal”

×
Codul embed a fost copiat

În timp ce Liviu Dragnea a fost audiat, prin videoconferinţă, după ce s-a plâns că este deţinut nelegal în închisoare, autorităţile au mers pe insula Belina.

Domeniul a trecut în administrarea statului, iar ministerul Mediului vrea să îşi dea seama cum s-a construit acolo, după 2013.

Doi ani le-au trebuit autorităţilor să treacă Insula Belina sub Apele Române. Ministrul mediului spune că s-a lovit de politicienii locali, din Teleorman.

Ministrul Costel Alexe: Totul este construit ilegal pe Insula Belina

 

Tot ce s-a construit pe Insula Belina - de la unitatea de cazare până la foişoare, ponton şi toate celelalte anexe - s-a ridicat ilegal, fără autorizaţie de construcţie, iar în momentul de faţă s-a solicitat radierea contractelor de închiriere a celor care au în administrare complexul şi zona respectivă, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

Citește și
insula Belina
Orban anunță revenirea Insulei Belina în administrarea statului: "Preluarea se face fără contractele cu Tel Drum"

"Întregul proces de preluare (a insulei Belina, n.r.) a întârziat, din păcate, nepermis de mult. Gândiţi-vă că demersurile au început încă din 2018. Suntem în mai 2020 şi abia acum am reuşit să terminăm procesul verbal de recepţie. Au fost doi ani de întârzieri şi blocaje, fie din partea firmelor care au închiriat acolo tot felul de bunuri, fie din partea unor politicieni locali (...) Astăzi am fost pentru prima dată în viaţa mea pe Insula Belina, unde am găsit un complex de protocol, retras de ochii lumii, destinat unor privilegiaţi din PSD. Pe lângă heliport, era o unitate de cazare şi tot felul de anexe. Aş vrea să subliniez un lucru care m-a frapat în acel paradis: la 30 de ani de Revoluţie oamenii aceştia nu au învăţat nimic. De fiecare dată, ar fi trebuit ca aceşti oameni care atunci când aveau o idee trebuiau să respecte legea, au construit ilegal, fără autorizaţie de construcţie. Din relatările celor de la faţa locului, totul este construit ilegal - de la unitatea de cazare până la foişoare, ponton şi toate celelalte anexe. Nu au avut autorizaţie de construcţie, n-au respectat reglementările legale de mediu în vigoare", a afirmat Alexe, conform Agerpres.

Ministrul de resort a adăugat că toate clădirile pe pe Insula Belina vor fi inspectate tehnic şi inventariate, iar în urma unei analize se va lua o decizie cu privire la destinaţia viitoare a zonei.

Construcţiile despre care vorbeşte ministrul au fost ridicate în perioada 2013-2018. O vilă cu mai multe camere, o casă de vacanţă, 2 pontoane, un foişor dar şi un pod suspendat.

După gardurile de doi metri au fost construite de către teldrum astfel de imobile. este vb de această casă, un foişor dar şi acest pod suspendat care leagă insula belina de altă parte a ei..."

Directorul Teldrum neagă că ar fi construit ceva pe insulă, şi susţine că firma sa, care are în activitate întreţinerea drumurilor, deţine doar luciul de apă.

Petre Pitiş, director Teldrum: "Nu ştiu cine a construit, Nu eu
Reporter: Dar Dragnea a venit aici?"

Petre Pitiş, director Teldrum: "Nu ştiu"

Suprafaţa complexului de la Belina este de 280 de hectare. Procurorii DNA încearcă să demonstreze că Liviu Dragnea şi-a însuşit proprietatea apelând la un artificiu: Insula Belina a fost considerată peninsula, în acte, pentru a putea fi trecută printr-o singură hotărâre de guvern din administrarea statului în cea a Consiliului Judeţean Teleorman.

Autorităţile au mai spus că se va lua o decizie în legătură cu acestea - vor fi transformate în compex turistic sau vor fi demolate. Ministrul Mediului i-a invitat pe toţi romanii să viziteze Insula Belina în scop recreativ, porţile fiind deschise din acest moment.

Insula Belina a fost trecută în proprietatea Consiliului Judeţean Teleorman şi dată în administrare firmei Tel Drum, apropiată de Liviu Dragnea.

Anunţul privind reintrarea insulei Belina şi a braţului Pavel în proprietatea statului a fost făcut săptămâna trecută de către premierul Ludovic Orban, în şedinţa de Guvern.

”Oh, Belina! Am o veste bună să vă dau: după o lungă perioadă în care Insula Belina şi Braţul Pavel au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD şi ai lui Dragnea, azi insula Belina va reveni în administrarea statului. Se semnează procesul verbal de preluare de către Apele Române a Insulei Belina şi Braţului Pavel. Preluarea se va face fără contractele pe care le încheiase Consiliul Judeţean cu Tel Drum. Preluarea va fi curată”, a afirmat joi premierul Ludovic Orban.

Acesta a cerut să se verifice tot ce s-a construit ilegal în Insula Belina, iar Ministerul Mediului să decidă, prin Hotărâre de Guvern, modul de administrare a Insulei Belina.

”Aşteptăm HG cu celeritate, să încheiem acest episod trist în care baronii roşii au încercat să transforme în moşie proprie proprietăţi ale statului român”, a mai declarat premierul.

Pe insula din judeţul Telorman au fost ridicate mai multe construcţii, între care două imobile care par a avea destinaţia de spaţii de cazare, un foişor, pontoane, dar şi o suprafaţă betonată de mari dimensiuni, care ar fost folosită pe post heliport şi care a fost amenajată în mijlocul unui teren viran. 

Accesul către imobilele şi pontoanele amenajate pe insula Belina este îngrădit de garduri şi porţi ferecate cu lacăte.

Ce spun procurorii

 

Insula Belina şi Braţul Pavel intraseră în 2013 în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, care le-a închiriat, la doar câteva zile după ce a intrat în administrare, firmei Tel Drum.

Fostul vicepremier Sevil Shhaideh a fost trimisă în judecată în dosarul deschis de DNA pe această temă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că în anul 2013, ”prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice”, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, ”au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private”.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Poză de grup a liderilor PSD, la o întâlnire din Vaslui. Niciunul nu purta mască
Poză de grup a liderilor PSD, la o întâlnire din Vaslui. Niciunul nu purta mască

Liderii PSD s-au întâlnit vineri seara la o pensiune din apropierea Bârladului, pentru a discuta despre problemele organizațiilor din Moldova. Președintele interimar Marcel Ciolacu a postat o poză de grup în care se vede că niciunul nu purta mască.

Orban anunță revenirea Insulei Belina în administrarea statului:
Orban anunță revenirea Insulei Belina în administrarea statului: "Preluarea se face fără contractele cu Tel Drum"

Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi, în şedinţa de Guvern, că Insula Belina şi Braţul Pavel vor reveni în administrarea statului, ”după o lungă perioadă în care au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD şi ai lui Dragnea”.

Un pilot spune că îl transporta pe Dragnea cu elicopterul pe insula Belina, plătit de PSD
Un pilot spune că îl transporta pe Dragnea cu elicopterul pe insula Belina, plătit de PSD

Un pilot a relatat marţi, la Tribunalul Bucureşti, că l-a transportat de mai multe ori pe Liviu Dragnea cu un elicopter pe insula Belina, în baza unui contract încheiat cu PSD.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.