Căpșunile românești costă de două ori mai mult decât anul trecut. Care este motivul
Dulci și aromate, căpșunile românești au ajuns în piețe și în magazine și le fac concurență celor din Grecia. Cum cele de import sunt mari și frumoase, dar fără gust, fructele românești sunt preferate de clienți.
Pe câmpurile din Satu Mare oamenii au început culesul cu aproape două săptămâni mai târziu decât anul trecut din cauza frigului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cultivator: ”Căpșunile noastre românești nu sunt din alea imense, mari, care nu au niciun gust. Sunt de mărime potrivită și au gust și sunt de calitate”.
În Satu Mare căpșunile s-au copt mai târziu din cauza temperaturilor mici. Familia Dudaș a cultivat 5 soiuri și estimează că va reuși să adune 2 tone pe zi.
Marius Dudaș, producător: ”A fost afectată producția în jur de 35%, au înghețat pentru că noaptea au fost și -2 grade. Și prețul se menține puțin mai ridicat pentru că nu este cantitate atât de multă și ne încurcă și cei care aduc din străinătate pentru că pun eticheta că ar fi de la noi”.
Cum recolta s-a înjumătățit, producătorii au fost nevoiți să crească prețul, ca să-și poată acoperi cheltuielile.
Ioan Dărămuș, cultivator: ”Căpșunile autohtone au un gust foarte bun, au consistență, culoare și aromă, cei care vin o dată să cumpere nu uită gustul și mai vin fiindcă sunt renumiți”.
Nu toți clienții știu să deosebească soiurile românești de cele de import, spun cultivatorii.
Cultivator: ”Căpșunii românești sunt foarte deschiși la culoare, prospețimea se vede pe ele, cele de import au culoarea închisă și au codiță mai lungă să reziste. Le culeg și ajung la 5 zile în România. Nu se compară, fiindcă gustul face diferență”.
Preț dublu față de anul trecut
Ileana Marchiș, producător: ”Ieri a fost primul cules și abia așteptam să mergem cu ei pe piață. Ieri s-a dat pe casă cu 14 lei kg și azi cu 12. Anul trecut erau 7-8 lei. Intermediarii ne-au creat probleme mari la piață, păcăleau oamenii și așezau tabele că cele de import ar fi românești”.
Fetiță care gustă căpșuni: „Sunt dulci și sunt foarte buni. Abia am așteptat să mănânc căpșuni”.
Fermierii nu reușesc să găsească forță de muncă, așa că sunt nevoiți să culeagă căpșunile în familie.
Ileana Marchiș: ”Avem 60 de ari de teren cultivat. Ne-a afectat foarte mult frigul și înghețul, nu avem cu cine culege, muncitori găsim greu, iar în piață suntem mai jos decât intermediarii”.
Căpșunile românești se vând la piață cu 15-20 de lei/kg, însă prețul va scădea în următoarele zile.