Scene deplorabile pentru Metrorex si RATB: ministru invitat sa sara turnichetii la metrou, troleibuz impins de sofer 1 km

Ultima actualizare: 30-05-2016 06:58

De faptul ca in Romania orice este posibil s-a convins si Ministrul Justitie. Raluca Pruna nu a putut sa ia metroul pentru ca programul caselor de bilete din statii este mai scurt decat cel al trenurilor.

Intr-un mesaj scris pe Facebook, care a starnit sute de comentarii, demnitarul povesteste scena petrecuta joi seara la statia de metrou Piata Victoriei. Paznicul a invitat-o sa sara peste turnicheti, insa nu a acceptat sa circule fara bilet, asa ca a plecat pe jos.

Ministrul justitiei Raluca Pruna povesteste ca a ajuns la metroul din Piata Victoriei putin dupa ora 22:00 "Vreau sa imi cumpar o cartela, domnul din ghereta dedicata imi spune ca nu imi poate da niciuna, casieria s-a inchis la orele 22, el e numai paznic. Constatare: automate pentru cartele nu exista. Sunt descumpanita, el e dragut, ma recunoaste, imi spune nu e nicio problema, pot sari peste bara/tourniquet. Nu inteleg sa sar ii spun, am the right change, as vrea totusi o cartela. (...)Totusi pot sari bara pe raspunderea lui, pentru ca au trecut numai 3 minute de la ora inchiderii;-) Ii multumesc pentru incredere, dar nu pot sari. "

Raluca Pruna ii intreaba apoi pe cei de la Metrorex de ce functioneaza metroul dupa ora 22:00, daca nu poti calatori cinstit, cu bilet. Cei de la Metrorex nu au dat niciun raspuns, nici ministrului si nici la solicitarea PROTV.

Aceeasi este situatia si la RATB - majoritatea casieriilor regiei de transport inchid la ora 20:30 si doar cateva sunt pastrate pana la ora 22:00.

Tot pe Facebook a fost postat si un clip care arata starea deplorabila a parcului auto de transport public din Bucuresti. Un troleibuz s-a stricat la Statia Kogalniceanu si pentru ca nu au primit ajutor din baza, dupa o jumatate de ora de incercari nereusite de repornire, soferii celorlalte troleibuze blocate au fost nevoiti sa impinga masina de peste 10 tone. Au impins-o aproape un kilometru, pana cand au ajuns pe o strada mai larga. Asemenea scene au loc tot mai des, iar sindicalistii sustin ca situatia RATB este deplorabila.

Florin Ivan, sindicalist RATB: "Nu s-a facut nimic in bine pentru parcul auto, iar pe partea de transport electric situatia este si mai rea. Noi am tot semnalat, acum suntem la la 23-lea protest"

Din cele 297 de troleibuze cate are RATB in inventar, doar 170 mai circula. Majoritatea au ins un grad de uzura de peste 100%, iar acestea parcate aici sunt folosite ca piese de schimb pentru cele care inca se mai misca prin Bucuresti.

Consiliul General al Capitalei a decis ieri inceperea procedurilor pentru transformarea Regiei Autonome in Societate Comerciala. Metrorex, pe de alta parte, ramane la Ministerul Transporturilor si cele doua institutii publice vor fi si pe viitor necorelate, ca pana acum.

UPDATE: Raspunsul Metrorex

“Conducerea Metrorex informeaza publicul calator asupra faptului ca, in urma unei analize realizate, au fost luate, in ultimele sase luni, o serie de masuri care au imbunatatit activitatea comerciala a societatii, astfel incat la acest moment din cele 37 automate de vandut cartele, 28 sunt functionale, iar 9 au intrat intr-un program de reparatii care se va finaliza la sfarsitul lunii iunie din acest an. Ii asiguram pe toti calatorii nostri ca vom face tot ceea ce este posibil pentru ca tehnologiile moderne sa devina suportul de baza pentru plata rapida si sigura a calatoriei cu metroul.
In acest sens, in cadrul proiectului „Modernizarea instalatiilor pe magistralele 1, 2, 3 si TL. Instalatii control acces” pentru 41 de statii, aflat in derulare si care va fi finalizat la sfarsitul anului 2016, se vor instala un numar de 139 automate noi de vandut cartele (AVC-uri) cu toate facilitatile de emitere carduri magnetice, reincarcare carduri contactless, acordare de rest la plata cash si plata cu card bancar, astfel incat fiecare acces din cele 41 de statii sa aiba in dotare minim 2 AVC-uri. Totodata, cele 37 AVC-uri existente vor fi modernizate, astfel incat vor da rest la plata cu cash si vor avea posibilitatea de a reincarca cardurile contactless. Mentionam ca de la cabinele de acces, legitimatiile de calatorie pot fi achizitionate zilnic in intervalul orar 06:00-22:00.
De asemenea, Metrorex a semnat astazi un contract cu Banca Comerciala Romana care consta in servicii bancare aferente activitatii comerciale a societatii, respectiv plata prin POS la casierii, automate de vandut cartele si direct la aparatul de taxare cu card bancar contactless.

In sensul celor de mai sus, incepand cu luna iulie a.c. vor fi asigurate urmatoarele:
- servicii de instalare a 47 terminale POS in casierii;
- servicii de instalare a 37 terminale POS la aparate de vandut cartele;
- servicii de instalare a 164 terminale POS pentru plata cu card contactless (instantpay) direct la aparatul de taxare;
- servicii de configurare a echipamentelor instalate in locatiile mentionate;
- servicii de utilizare a echipamentelor POS, mentenanta, suport si helpdesk.
Metrorex depune eforturi consistente pentru a oferi un transport civilizat, sigur si confortabil cu metroul. Toate problemele care mai exista isi vor gasi solutii de rezolvare in cel mai scurt timp. Multumim calatorilor pentru intelegere si pentru faptul ca utilizeaza metroul ca mijloc de transport!”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO