Ministrul Culturii: Reluăm procedura de includere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO

31-01-2020 19:36


Situl istoric de la Roșia Montană, pentru salvarea căruia mii de români au ieșit în stradă, ar putea fi inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

La presiunea organizațiilor neguvernamentale, Guvernul a anunțat vineri că face demersurile necesare. Era ultima zi în care autoritățile române mai puteau solicita Comitetului Patrimoniului Mondial să ia în discuție în acest an candidatura Roșiei Montane.

Istoria Roșiei Montane începe în anul 131, după ce împăratul Traian a cucerit Dacia. De altfel, potrivit dosarului pregătit pentru includerea sitului în patrimoniul UNESCO, galeriile de acolo ar reprezenta cea mai bine conservată mină antică din lume.

Administrator: „Primul peisaj cultural de la Roșia Montană este această fantastică rețea de galerii care se extinde la peste 100 de km, pe 19 etaje și pe patru kilometri pătrați. Noi putem să parcurgem circa 200 de metri dintr-o galerie antică din perioada Imperiului Roman, cioplită manual cu dalta și ciocanul."

Localitatea are 44 de case de patrimoniu, aflate în ruină.
O mare parte dintre ele aparțin acum companiei canadiene Gabriel Resources, care vrea să dezvolte o mină de exploatare a aurului.

Tică Darie, fondator „Made in Roșia Montană”: „Roșia Montană are galerii romane unice în lume. Sunt case minerești, case monument istoric. Pot pica oricând. Sunt sprijinite de propte din lemn."

Protejarea Roșiei Montane a fost motivul mai multor proteste.
În 2013, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere blocarea proiectului minier al canadienilor de la Gabriel Resources. Ceea ce s-a și întâmplat.

Comitetul Patrimoniului Mondial trebuia să ia în discuție includerea Roșiei Montane în lista UNESCO încă din vara lui 2018. Atunci, Ministerul Culturii a cerut ca analiza să fie amânată, având în vedere că Gabriel Resources a dat în judecată statul român și a pretins daune de 4,4 miliarde de dolari. Guvernanții s-au temut că măsurile de protecție ar putea fi interpretate drept o piedică pusă investitorului.

Roxana Pencea, reprezentant Asociația „Declic”: „Ține de moștenirea vie a poporului român. Nu se poate spune că interesele unei companii de orice fel ar putea fi prejudiciate."

Oficialii dau asigurări că situl este protejat deja de legile românești, căci întregul sat, pe o rază de doi kilometri, a fost clasat acum patru ani ca monument istoric de interes național.

Localnic: „Noi cerem cs zona să devină protejată la nivel internațional și să intre în UNESCO. Asta e ce poate să facă Guvernul."

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: „Notificarea va fi depusă astăzi, astfel încadrându-ne în termenul necesar pentru ca dosarul să poată fi discutat în ședința din această vară a Comitetului Patrimoniul Mondial, care va avea loc în China. Am decis să nu amân acest demers, mai ales pentru faptul că datoria Ministerului Culturii este să apere interesele Patrimoniului Cultural Național."

Reprezentanții Ordinului Arhitecților din România sunt de părere că situl de la Roșia Montană ar putea fi înscris și în lista Patrimoniului Mondial în pericol. Acest statut ar permite României să obțină finanțare internațională pentru protejarea lui.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO