Mii de tone de varză și vinete riscă să rămână pe câmp anul acesta. Ce soluții au fermierii

×
Codul embed a fost copiat

Mii de tone de vinete și varză rămân să putrezească pe câmp. În județul Arad, legumicultorii spun că marfa este multă și prea ieftină, iar costurile de producție și recoltare prea mari, astfel că nu reușesc să își scoată invesția.

O soluție ar fi să se asocieze ca să atragă bani europeni și să ajungă, astfel, să vândă în magazinele mari, nu intermediarilor, dar oamenii sunt reticenți.

Un fermier din Apateu, județul Arad, a cultivat vinete. Din producția de aproximativ 80 de tone, cel puțîn un sfert vă rămâne pe câmp.

Cristi Dănilă, legumicultor: "S-o pus foarte multe, aici, și la noi în zonă. Anul ăsta n-am făcut profit aproape nimic."

Reporter: Nu v-ați gândit să vă asociați, că poate așa o să reușiți să le vindeți mai ușor?

Citește și
Mihaela Bilic
Cum arată farfuria ideală atunci când vrem să slăbim. „Nu ne îngrășăm dintr-o masă”

Cristi Dănilă: "Nu știu dacă o să reușim să ne asociem vreodată, aicea."

La câteva sute de metri, un alt fermier aruncă și el 50-60 de tone. Culegătorii sunt plătiți cu 20 de lei pe oră, dar vinetele se vând cu cel mult 50-60 de bani kilogramul, jumătate față de anii trecuți. Astfel, cheltuielile pentru cultivarea unui hectar ajung la aproape 40.000 de lei.

Marian Popa, fermier: "Costuri foarte mari. La o culegătură, trebuie să dai 500 de lei că să aduni marfa de pe câmp."

Dacă s-ar organiza în asociații, producătorii ar avea piață de desfacere, dar oamenii se tem să facă pasul.

La Lungulețu, în Dâmbovița, producătorii de varză au și ei probleme. A fost un an secetos, așa că au fost nevoiți să investească în sisteme de irigații. Doar că în acest fel, costurile de producție au crescut.

Nicolae Năstase, agricultor: "O groază de bani, te omoară udatul ăsta."

Cu toate că au cultivat mai puțin, oamenii nu reușesc să vândă toată recolta. Unii recunosc că, dacă s-ar organiza în asociații, nu ar rămâne cu varza pe câmp.

Aurel Tărăscu, agricultor: "Suntem la mila samsarului."

Ștefan Duță, agricultor: "De multe ori ajunge aruncată, abandonată, la animale."

De la ei varza pleacă la prețuri sub un leu pe kilogram.

Fermierii din bazinul legumicol Moțăței, în schimb, au găsit soluția ca să vândă tot. S-au orientat spre soiuri de varză care rezistă chiar și la -15 grade Celsius, astfel că vor avea marfă proaspătă inclusiv la iarnă.

Catalin Dascălu, fermier: "Asta merge cel mai bine pe zona noastră. De la aprilie până la aprilie."

Cu o greutate medie de 2,5 - 3 kilograme, legumele rezistă chiar și dacă sunt lăsate pe câmp, dar sunt și fermieri care le depozitează.

Aurel Tîrîș, inginer: "Se pot păstra în silozuri o perioadă mai lungă de timp și silozuri destul de simple."

În acest an, varza pleacă de la productorii din Dolj cu 1,5 lei kilogramul, dublu față de anul trecut.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Fructele exotice pe care încep să le cultive tot mai mulți fermieri români. Ce este asimina
Fructele exotice pe care încep să le cultive tot mai mulți fermieri români. Ce este asimina

Ne bucurăm de o recoltă bogată de legume şi fructe în acest an, avem o producţie istorică de cereale şi nu ne mândrim doar cu atât.

Cum arată farfuria ideală atunci când vrem să slăbim. „Nu ne îngrășăm dintr-o masă”
Cum arată farfuria ideală atunci când vrem să slăbim. „Nu ne îngrășăm dintr-o masă”

Farfuria ideală trebuie să aibă jumătate de suprafață acoperită cu legume, proteinele (carne, pește, ou, brânză) și făinoasele ocupă câte un sfert dintr-o farfurie care ar trebui să aibă 20 cm în diametru.

De ce nu se mai înscriu fermierii la programele lansate de Ministerul Agriculturii. „Nu prea merită”
De ce nu se mai înscriu fermierii la programele lansate de Ministerul Agriculturii. „Nu prea merită”

Schimbările climatice și fenomenele meteo violente îi forțează pe agricultori să ia măsuri cât mai repede. Serele și solariile sunt varianta sigură pentru a avea o producție de legume și chiar de fructe.

Producție record la cereale, cea mai bună din ultimii 14 ani. Mare parte va merge însă la export
Producție record la cereale, cea mai bună din ultimii 14 ani. Mare parte va merge însă la export

Cu o producție record în această vară la grâu, orz și rapiță, România ocupă primul loc în lume. Însă, o mare parte din recolta de cereale va ajunge la export.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.