Cum arată farfuria ideală atunci când vrem să slăbim. „Nu ne îngrășăm dintr-o masă”
Farfuria ideală trebuie să aibă jumătate de suprafață acoperită cu legume, proteinele (carne, pește, ou, brânză) și făinoasele ocupă câte un sfert dintr-o farfurie care ar trebui să aibă 20 cm în diametru.
Pâinea poate fi inclusă în masă, însă doar o felie. În cazul cartofilor, pastelor și orezului este recomandat să consumăm maximum trei linguri.
În cazul în care se dorește pierderea în greutate, atunci sfertul acoperit de făinoase trebuie să dispară. În farfuria ideală rămân doar proteinele și legumele.
„Aș spune nu proteine și legume în cantitate egală. Cu cât mai multe legume, cu atât mai bine. Tocmai ca să nu stresăm ficatul, rinichii. Proteinele în exces sunt un efort. Asta poate să fie o farfurie ideală și pentru masa de seară”, spune nutriționistul Mihaela Bilic.
În cazul în care se dorește îngrășarea, atunci făinoasele trebuie să ocupe jumătate din suprafața farfuriei, pe când proteinele și legumele câte un sfert.
„Organismul nu ne taxează pentru fiecare masă. Dacă am avut o astfel de farfurie nu trebuie să o mâncăm cu vinovăție pentru că imediat la următoarele două mese putem să venim cu farfuria de slăbit și atunci compensăm”, a mai spus Mihaela Bilic.
„Să spunem că avem trei mese pe zi, adică trei porții de făinoase. Că le mâncăm la fiecare masă fragmentat sau le mâncăm pe toate la o singură masă nu este greșit. Avem nevoie de această flexibilitate și trebuie să știm că dacă am mâncat la prânz o porție de paste, atunci la masa de seară scoatem făinoasele. Nu ne îngrășăm dintr-o masă, nu slăbim dacă sărim o masă, însă avem nevoie ca pe termen de trei zile media să fie corectă”, a mai adăugat nutriționistul.