Micii producatori de lapte din Romania au ajuns in pragul falimentului. "Tin vacile in grajd si dau laptele la porci"
Aproape jumatate dintre micii fermieri care cresc vaci de lapte se tem ca de la 1 aprilie vor intra in faliment.
De la acea data, Uniunea Europeana renunta la cota de lapte, impusa marilor procesatori, care cel mai probabil vor prefera sa importe din Germania, Polonia sau Olanda. Ai nostri nu si-au facut asociatii si nu are cine sa lupte in numele lor.
Dorin Suteu are de patru ani o ferma cu 36 de vaci. Omul se teme ca in curand va trebui sa isi concedieze angajatii.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
"Pana acum dadeam lapte la o firma, cam 200 de litri pe zi, iar de la 1 aprilie nu stiu ce am sa fac pentru ca nu am nici o solutie. Din cate am auzit, ei iau lapte din Ungaria, pentru ca le e mai ieftin. Vin la poarta firmei cu doar 1 leu pe litru, la mine in schimb, la mine era un leu, dar mai plateau si transport", a spus fermierul.
Si Florica Moca a avut ferma cu 20 de vaci, insa a trebuit sa renunte pentru ca nu avea unde sa isi vanda marfa. "Din 2013 nu mai am ce sa fac, vacile le tin in grajd si laptele il dau la porci", spune fostul fermier.
Ceea ce ar fi trebuit sa faca ei ca sa-si salveze fermele ar fi fost sa se asocieze intr-o cooperativa. La fel cum a facut domnul Tandrea, care a crescut de la cateva zeci de capete la peste 300.
"Dupa parerea noastra, cel mai benefic lucru la ora actuala e sa fii membru intr-o forma organizata, ca e coperativa, ca e altceva, e importanta sa fii intr-o echipa", a spus Dan Tandrea.
"Daca fiecare judet din Romania ar fi avut o cooperativa, cum are Clujul, Timisul sau Satu Mare, nu ar fi fost atat de mare impactul. Parerea mea e ca din producatorii mici vor disparea 40%, e o cifra in firea lucrurilor", a spus Calin Fargaciu, presedintele Cooperativei Somes Aries.
Cota de lapte a fost introdusa de Uniunea Europeana pentru ca tarile mari care obtineau productii uriase sa lase loc pe piata si micilor producatori.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, romania, lapte, producatori,
Dată publicare:
23-03-2015 19:02