Numarul producatorilor traditionali a crescut de 4 ori in ultimii ani. Carnatii, slanina sau palinca ii incanta pe straini

Ultimul update: Miercuri 04 Februarie 2015 06:45
Data publicarii: Duminica 01 Februarie 2015 08:58
Categorie: Social

Am mai ramas cu putin peste 300 de produse traditionale atestate, dupa ce noile reglementari ale Ministerului Agriculturii au taiat adanc in lista.

In ultimii ani, numarul producatorilor traditionali a crescut de 4 ori, iar in frenezia creata nimeni nu mai putea spune ce este autentic si ce nu! De pe piata au fost eliminate etichetele inselatoare, iar cei care respecta retetele bunicilor spun ca, in sfarsit, le merge bine!

Un domn din Lăpușel, judetul Maramures vinde de 20 de ani produse suta la suta traditionale si a rezistat pentru ca a respectat reteta bunicii. Carnatii, slanina, toba sau jumarile produse de el au ajuns astazi pe mesele austriecilor, francezilor si spaniolilor. Ferma sa se afla in localitatea Lapusel, la aproximativ 10 km de Baia Mare. Are 60 porci pe care ii hraneste natural.

Ioan Tătăran, producator tradiţional: "80 la suta dintre produsele noastre sunt atestate, deoarece si beneficiarii nostri - magazinele si restaurantele - ne-au cerut acest lucru..."

Producatorul vinde un kilogram de carnati de casa cu 37 de lei, iar cei de Mangalita cu 43 de lei. Slanina se da cu 30 de lei, iar caltabosul si toba 25 de lei.

Preturi:

- carnați de casă - 37 lei/kg
- carnații de mangaliță - 43 lei/kg
- slanina de mangaliță - 30 lei/kg
- caltaboș și tobă - 25 lei/kg
- cotlet crud-uscat - 55 lei kg
- ceafă crudă-uscată - 50 lei/kg

Ne mutam in Alba Iulia, in brutaria domnului Calin. I-a fost dor de painea de casa facuta de bunica, asa ca acum cativa ani s-a hotarat s-o produca si pentru altii. A atestat pana acum 7 produse traditioanle si, cand vede ca painea lui are mare cautare, a depus documentatia pentru inca doua sortimente.

Si o doctorita din Sebes a simtit potentialul unei afaceri cu produse traditionale si vinde peste hotare dulceata facuta dupa retete sasesti.

La Martinesi, in judetul Satu Mare, palinca lui Bran are o traditie de peste 50 de ani si a ajuns brand national. O vinde in cele mai luxoase restaurante din Bucuresti, dar si in strainatate.

Ioan Bran, producator tradiţional: "In fata avem primele cazane cu care s-a inceput productia de tuica de catre parintii mei, cazane care au fost preluate de la parintii lor..."

O sticla de palinca Bran de prune ajunge sa coste si 110 lei, doar ca la magazinele de specialitate - spune producatorul - comerciantul o vinde la pret dublu.

Produsele traditionale atestate devin raritati, din cauza birocratiei. In Bihor, din 17 producatori a ramas doar unul
Produsele traditionale atestate devin raritati, din cauza birocratiei. In Bihor, din 17 producatori a ramas doar unul
VIDEO PROTVPLUS.RO
papricas
Mii de pofticioși s-au adunat pe lângă ceaunele cu papricaș, în Timiș
Mere de toate soiurile, prezentate clienților care vor să-și facă provizii pentru iarnă. Prețul acestora
”Dăruiește Viață” a adunat 8 milioane € pentru un nou spital. Mai e nevoie de încă pe-atât
Sfânta Parascheva. Zeci de mii de credincioși s-au adunat pe o distanță de 3 kilometri
Zeci de mii de oameni așteaptă câte 12 ore la rând ca să se închine la moaștele de la Iași
600 de oameni prinși în horă, la Titu. Au vrut astfel să sărbătorească Centenarul
cules de struguri
Obicei în Maramureș. Îmbrăcați în straie populare, oamenii ajută la culesul strugurilor
Dovleacul de aproape 300 kg crescut într-o curte din Sovata. Secretul, dezvăluit de proprietar
Hramul Sfintei Parascheva. Credincioșii cred că de ziua ei are o putere mai mare
Mobilizare impresionantă pentru Roxana, fetița din Vaslui care își dorea un piure cu carne. ”O casă nouă până de Crăciun”
Problema cu care se confruntă 7 din 10 români. Doar bulgarii au rezultate mai slabe decât noi
Filmul simulării unui cutremur devastator în țară. Scenariile urmărite de NATO și Comisia Europeană