Numarul producatorilor traditionali a crescut de 4 ori in ultimii ani. Carnatii, slanina sau palinca ii incanta pe straini
Am mai ramas cu putin peste 300 de produse traditionale atestate, dupa ce noile reglementari ale Ministerului Agriculturii au taiat adanc in lista.
In ultimii ani, numarul producatorilor traditionali a crescut de 4 ori, iar in frenezia creata nimeni nu mai putea spune ce este autentic si ce nu! De pe piata au fost eliminate etichetele inselatoare, iar cei care respecta retetele bunicilor spun ca, in sfarsit, le merge bine!
Un domn din Lăpușel, judetul Maramures vinde de 20 de ani produse suta la suta traditionale si a rezistat pentru ca a respectat reteta bunicii. Carnatii, slanina, toba sau jumarile produse de el au ajuns astazi pe mesele austriecilor, francezilor si spaniolilor. Ferma sa se afla in localitatea Lapusel, la aproximativ 10 km de Baia Mare. Are 60 porci pe care ii hraneste natural.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ioan Tătăran, producator tradiţional: "80 la suta dintre produsele noastre sunt atestate, deoarece si beneficiarii nostri - magazinele si restaurantele - ne-au cerut acest lucru..."
Producatorul vinde un kilogram de carnati de casa cu 37 de lei, iar cei de Mangalita cu 43 de lei. Slanina se da cu 30 de lei, iar caltabosul si toba 25 de lei.
Preturi:
- carnați de casă - 37 lei/kg
- carnații de mangaliță - 43 lei/kg
- slanina de mangaliță - 30 lei/kg
- caltaboș și tobă - 25 lei/kg
- cotlet crud-uscat - 55 lei kg
- ceafă crudă-uscată - 50 lei/kg
Ne mutam in Alba Iulia, in brutaria domnului Calin. I-a fost dor de painea de casa facuta de bunica, asa ca acum cativa ani s-a hotarat s-o produca si pentru altii. A atestat pana acum 7 produse traditioanle si, cand vede ca painea lui are mare cautare, a depus documentatia pentru inca doua sortimente.
Si o doctorita din Sebes a simtit potentialul unei afaceri cu produse traditionale si vinde peste hotare dulceata facuta dupa retete sasesti.
La Martinesi, in judetul Satu Mare, palinca lui Bran are o traditie de peste 50 de ani si a ajuns brand national. O vinde in cele mai luxoase restaurante din Bucuresti, dar si in strainatate.
Ioan Bran, producator tradiţional: "In fata avem primele cazane cu care s-a inceput productia de tuica de catre parintii mei, cazane care au fost preluate de la parintii lor..."
O sticla de palinca Bran de prune ajunge sa coste si 110 lei, doar ca la magazinele de specialitate - spune producatorul - comerciantul o vinde la pret dublu.
Sursa: Pro TV
Etichete: mancare, alimente, producatori, traditional,
Dată publicare:
01-02-2015 08:58