Numarul producatorilor traditionali a crescut de 4 ori in ultimii ani. Carnatii, slanina sau palinca ii incanta pe straini

Ultimul update: Miercuri 04 Februarie 2015 06:45
Data publicarii: Duminica 01 Februarie 2015 08:58
Categorie: Social

Am mai ramas cu putin peste 300 de produse traditionale atestate, dupa ce noile reglementari ale Ministerului Agriculturii au taiat adanc in lista.

In ultimii ani, numarul producatorilor traditionali a crescut de 4 ori, iar in frenezia creata nimeni nu mai putea spune ce este autentic si ce nu! De pe piata au fost eliminate etichetele inselatoare, iar cei care respecta retetele bunicilor spun ca, in sfarsit, le merge bine!

Un domn din Lăpușel, judetul Maramures vinde de 20 de ani produse suta la suta traditionale si a rezistat pentru ca a respectat reteta bunicii. Carnatii, slanina, toba sau jumarile produse de el au ajuns astazi pe mesele austriecilor, francezilor si spaniolilor. Ferma sa se afla in localitatea Lapusel, la aproximativ 10 km de Baia Mare. Are 60 porci pe care ii hraneste natural.

Ioan Tătăran, producator tradiţional: "80 la suta dintre produsele noastre sunt atestate, deoarece si beneficiarii nostri - magazinele si restaurantele - ne-au cerut acest lucru..."

Producatorul vinde un kilogram de carnati de casa cu 37 de lei, iar cei de Mangalita cu 43 de lei. Slanina se da cu 30 de lei, iar caltabosul si toba 25 de lei.

Preturi:

- carnați de casă - 37 lei/kg
- carnații de mangaliță - 43 lei/kg
- slanina de mangaliță - 30 lei/kg
- caltaboș și tobă - 25 lei/kg
- cotlet crud-uscat - 55 lei kg
- ceafă crudă-uscată - 50 lei/kg

Ne mutam in Alba Iulia, in brutaria domnului Calin. I-a fost dor de painea de casa facuta de bunica, asa ca acum cativa ani s-a hotarat s-o produca si pentru altii. A atestat pana acum 7 produse traditioanle si, cand vede ca painea lui are mare cautare, a depus documentatia pentru inca doua sortimente.

Si o doctorita din Sebes a simtit potentialul unei afaceri cu produse traditionale si vinde peste hotare dulceata facuta dupa retete sasesti.

La Martinesi, in judetul Satu Mare, palinca lui Bran are o traditie de peste 50 de ani si a ajuns brand national. O vinde in cele mai luxoase restaurante din Bucuresti, dar si in strainatate.

Ioan Bran, producator tradiţional: "In fata avem primele cazane cu care s-a inceput productia de tuica de catre parintii mei, cazane care au fost preluate de la parintii lor..."

O sticla de palinca Bran de prune ajunge sa coste si 110 lei, doar ca la magazinele de specialitate - spune producatorul - comerciantul o vinde la pret dublu.

Produsele traditionale atestate devin raritati, din cauza birocratiei. In Bihor, din 17 producatori a ramas doar unul
Produsele traditionale atestate devin raritati, din cauza birocratiei. In Bihor, din 17 producatori a ramas doar unul
VIDEO PROTVPLUS.RO
maraton caritabi targu mures
Sute de oameni au alergat în Târgu Mureș ca să strângă bani pentru copiii săraci
Marian Godină, poveste revoltătoare despre un taximetrist și o mamă fără bani de cursă: ”I-a luat laptele!”
ProTV, lider de audiență cu ”Singur acasă”. Reacțiile românilor pe Facebook
Credincioșii s-au îmbrâncit la sfințirea noii biserici din Techirghiol: ”Ce faceți, săriți gardul?”
Aglomerație la Târgul de Crăciun din Capitală. Cozi la mâncare și la patinoarul cu acces gratuit
Târgul de Crăciun din Constanța și-a deschis porțile. Cum au fost întâmpinați vizitatorii
mos craciun
Moș Crăciun îi așteaptă pe cei mici la Ambasada dechisă la Mogoșoaia. Dorințele copiilor
Spectacol caritabil organizat pentru a finaliza lucrările la o secție de terapie intensivă pentru nou-născuți
Pompier cu uniforma udă, în ger, imediat după o intervenție. Imaginea virală pe internet
A apelat la o agenție matrimonială pentru a-și găsi jumătatea. Cât costă serviciile
Cele mai bune rețete de turtă dulce și ciocolată de casă
Untura, tot mai prezentă în restaurante și magazine. Ce spun nutriționiștii despre ea