„Îți bați joc de omenire și vei plăti cândva!" - este mesajul unui general român în rezervă care a luptat în al doilea Război Mondial pentru Vladimir Putin.

Octavian Leru are 101 ani, iar miercuri a împachetat cadouri pentru camarazii săi de arme alături de ministrul Apărării. România mai are puțin peste 1.700 de veterani.

General Octavian Lecu: E catastrofal! Așa ceva nu e admisibil. Rămâne în istorie o pată nu neagră, ci mai mult decat neagră. Suntem puși într-o situatie delicată și noi, îmi dau seama. Suntem totuși înconjurați de prieteni prin aliantele pe care le avem...

Reporter: Ce i-ați transmsite lui Vladimir Putin?

General Octavian Lecu: Nu i-aș transmite decât un lucru: îți bați joc de omenire și vei plăti cândva!

Sunt gândurile unui fost ofițer de artilerie, care a luptat în urmă cu 77 de ani în cel de-al doilea Război Mondial. Octavian Leru nu credea că mai apuca să vadă un război atât de aproape de casă.

Ministrul Vasile Dîncu a aflat de la veterani povești de pe front apoi a împachetat câteva cadouri pentru ultimii eroi rămași în viață. Aceștia vor primi cozonac, vin, prăjituri și câte două borcane de dulceață.

Au fost oameni care au fost dispuși să piardă tot pentru a salva tot. Iată că avem un război la graniță și poate nu am fi în stare să fim la fel de bărbați și la fel de puternici și atunci ce ne costă să fim măcar recunoscători”, a declarat Otilia Sava, fost secretar de stat.

În urmă cu 7 ani, armata romană avea 21 de mii de veterani de război. Între timp au rămas doar la 1748.