Măsura anunțată de Meleșcanu, după ce românii au așteptat ore în șir să voteze
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a vorbit luni, într-o conferință de presă, despre situația apărută în diaspora în ziua alegerilor europarlamentare din 26 mai, precizând că problema a fost că în loc de un tur de scrutin au existat două.
„Principala problemă a fost că, în loc de un scrutin referitor la alegerile parlamentare, am avut două scrutinuri. În afară de un buletin de vot, am avut trei buletine de vot. Lucrul acesta, în mod firesc, a grevat foarte mult timpul de vot pentru fiecare cetăţean", a afirmat Meleşcanu la o conferinţă de presă, potrivit Agerprres.
Potrivit șefului diplomației române, pe 8 februarie a transmis o circulară la toate misiunile diplomatice prin care le-a cerut să facă propuneri cu toate secţiile de votare existente, dacă doresc să le menţină sau dacă este nevoie de secţii suplimentare.
„Și, ca urmare, am solicitat şi tuturor ambasadelor ca propunerile pe care le fac să ţină seama de numărul de români în comunitatea românească şi să fie în consultare cu ei în ceea ce priveşte alegerea secţiilor de votare şi să obţină de la autorităţile locale deschiderea de noi secţii de votare în diverse locaţii. În anul acesta la alegerile europarlamentare MAE a organizat un număr de 441 de secţii de votare. (...) Practic, faţă de alegerile parlamentare din 2016, 2014, 209 şi din 2009 au fost organizate 190 secţii, iar la actualele alegeri am organizat 441 de secţii, deci un număr dublu. Cele mai multe secţii de votare au fost în Italia - 76, Spania - 50, Republica Moldova - 36, SUA - 31 de secţii Marea Britanie - 29 de secţii, Germania - 25, Franţa - 17 Austria - 9, Belgia 8. Cele mai multe consulate s-au organizat în locaţii noi", a mai spus Meleșcanu.
El a susţinut că desfăşurarea alegerilor în cele peste 400 de secţii de votare a avut loc în conformitate cu dispoziţiile legale, dar la mai multe secţii au avut însă loc incidente, între ţările cu cele mai mari probleme fiind Marea Britanie, Spania, Italia, Franţa, Belgia, Germania, Olanda, Irlanda, Finlanda, Danemarca, Austria, Cipru, unde există comunităţi foarte mari de români.
De aceea, el a convocat reprezentanții ambasadelor Marii Britanii, Spaniei, Franţei, Italiei, Germeniei, Olandei, Findandei, Norvegiei, Danemarcei, Austriei şi Ciprului, urmând a fi analizate problemele care au apărut la votul din 26 mai, dar şi a se face propuneri pentru viitoarele alegeri, informează News.ro.
„Ne vom concentra pe stabilirea unor propuneri pentru modificarea legii electorale, pentru că la ora actuală, practic, Ministerul Afacerilor Externe, chiar prin dublarea unor secţii de vot, nu poate să îşi asume obligaţiile care decurg din prevederile legale. Vom prezenta un proiect de lege, practic ceea ce dorim să facem. Este o propunere de vot anticipat prelungit care să permită celor din străinătate să voteze nu numai în ziua în care se organizează votarea, ci şi cu trei, patru, şapte zile înainte, astfel încât să nu mai poată nimeni să rămână în afara unui centru de votare”, a anunţat Meleşcanu.
Meleşcanu a mai susținut că în ziua alegerilor, începând cu ora 16,00, a solicitat prelungirea procesului de vot şi după ora 21,00, dar răspunsul primit de la Biroul pentru secţiile de votare din străinătate a fost acela că toate alegerile se desfăşoară în acelaşi interval de timp - 7.00 - 21.00.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Agerpres, News.ro
Etichete: teodor melescanu, melescanu, alegeri europarlamentare, alegeri 26 mai,
Dată publicare:
10-06-2019 16:05