Românii ar putea vota prin corespondență la prezidențiale. Schimbările propuse de proiect
La presiunea societaţii civile și după două rânduri de alegeri în care mii de români au fost împiedicați să voteze, parlamentarii promit că până la alegerile prezidențiale de la finalul anului oamenii își vor da votul prin corespondenţă.
Iar cei din străinătate vor vota anticipat. Votul electronic nu are deocamdată susținerea Autorității Electorale Permanente. Legea ar urma să fie adoptată în această lună, înainte ca aleșii să intre în vacanță.
Cozile interminabile de la secţiile de vot din diaspora, de la alegerile prezidenţiale din 2014, nu i-au motivat pe aleşi să ia măsuri din timp. Aşa că, la alegerile europarlamentare, mii de români au fost din nou împiedicaţi să voteze şi, în unele cazuri, evacuaţi cu ajutorul poliţiei. Deocamdată a fost constituit un grup de lucru care promite că în cel mult o lună va fi gata un proiect de lege. Acesta va reglementa votul prin corespondenţă, votul anticipat şi, poate, votul electronic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ion Călin, deputat PSD: "Ne pregătim pentru prezidenţiale din timp, nu trebuie să mergem în toamnă, trebuie s-o trecem în iunie, ca să fie timp pe vară."
Matei Dobrovie, deputat PNL: "În caz contrar, domnilor de la PSD, veţi culege ce aţi semănat. Diaspora se va mobiliza şi vă va da o lecţie pe care nu o veţi uita."
Tudor Benda, deputat USR: "E absolut strigător să le interzicem încă dreptul la vot."
Există patru proiecte de lege în dezbaterea Parlamentului, de ani de zile. Iar solicitarea societăţii civile este ca unul dintre ele să fie adoptat până în octombrie, astfel încât să poată fi aplicat şi la alegerile prezidenţiale din acest an.
Ana Racheleanu, Asociaţia DECLIC: "Cei din străinătate să poată vota electronic şi să fie pentru toate tipurile de scrutin. E de datoria dumneavoastră morală şi legală."
Autoritatea Electorală Permanentă nu se opune votului anticipat, adică posibilităţii ca românii din diaspora să poată vota cu o săptămână înainte şi nici votului prin corespondenţă. Votul electronic, însă, mai are de aşteptat.
Zsombor Vajda, vicepreşedinte AEP: "Nu există o garanţie că se poate lega votul de persoana respectivă, aici e cea mai mare breşă de securitate."
În acest moment, românii din străinătate pot vota prin corespondenţa doar la alegerile parlamentare.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri prezidentiale, alegeri, vot electronic,
Dată publicare:
04-06-2019 19:11