DNA investighează defășurarea votului din diaspora la europarlamentare
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) are în lucru un dosar cu peste 50 de plângeri penale în care sunt semnalate carenţele privind votul în diaspora la alegerile europarlamentare din 26 mai, informează surse judiciare pentru Agerpres.
Potrivit surselor, procurorii DNA au primit aceste plângeri de la Parchetul General.
Sursele citate afirmă că, imediat după procesul de votare, la Parchetul Tribunalului Bucureşti au început să se înregistreze numeroase plângeri ale mai multor persoane nemulţumite de modalitatea în care a fost organizat scrutinul în afara graniţelor ţării.
În total s-ar fi înregistrat între 52 şi 54 de astfel de plângeri penale, iar toate acestea au fost transmise de procurorii bucureşteni Parchetului General.
PÎCCJ a analizat pretinsele fapte prezentate în plângeri şi competenţa de cercetare a acestora şi a stabilit declinarea tuturor acestor plângeri către procurorii DNA.
Miercuri, președintele Klaus Iohannis a declarat că „politicienii sunt obligaţi să creeze condiţiile pentru ca toţi românii să voteze”.
"Trebuie să creeze efectiv, nu doar teoretic posibilitatea unui vot. Tot ceea ce s-a întâmplat în străinătate se numeşte îngrădirea dreptului la vot şi este inacceptabil aşa ceva", a susţinut Iohannis.
Din peste 700.000 de români înregistraţi pe listele electorale cu domiciliu în străinătate, au reuşit să voteze în jur de 370.000.
Procurorii DNA au mai cercetat acest gen de fapte într-un alt dosar ce viza modalitatea de derulare a scrutinului electoral din 2014 în afara graniţelor ţării, pentru alegerea preşedintelui. În acest caz, la finalul anului 2018 anchetatorii au decis clasarea cercetărilor.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!